Flere jordmødre - en gladnyhet for Kongsberg

GLADNYHET: Nyhetsredaktør Linn Kristin Djønne mener det er en gladnyhet for Kongsberg at førstegangfødende etter påske får tilbud om hjemmebesøk.

GLADNYHET: Nyhetsredaktør Linn Kristin Djønne mener det er en gladnyhet for Kongsberg at førstegangfødende etter påske får tilbud om hjemmebesøk. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mens jeg knapt klarte å stå oppreist dagen etter fødsel, fulgte en kollega storebror i barnehagen dagen etter hun hadde født.

DEL

MeningerPoenget er at det er store individuelle forskjeller, og det er barselomsorgen nødt til å ta høyde for. Ingen fødsler er like, og ikke minst er barna som fødes forskjellige. Dette vil kreve ulik oppfølging.

I 2022 skal den nye kvinneklinikken ved Haukeland sykehus stå ferdig. Målet er da at 40 prosent av kvinnene skal sendes hjem 6 til 8 timer etter fødsel. Dette er bakgrunnen for at debatten om liggetid etter fødsel har fått mye spalteplass i landets aviser de siste ukene. For noen er det sikkert helt ok å dra hjem timer etter fødsel, men å ha som mål at dette skal gjelde en stor andel kvinner høres ut som en dårlig idé. Det er derfor betryggende at liggetiden på Kongsberg sykehus er tre døgn, og enda mer betryggende at avdelingsleder Marit Meslo på føden er tydelig på at ingen kvinner skal kastes ut.   

Da jeg fødte mitt første barn på Kongsberg sykehus i fjor sommer, opplevde vi at jordmødrene var tilgjengelige. De hadde helt sikkert mye å gjøre, men de tok seg tid til å svare på uendelig mange spørsmål, og vi fikk bli så lenge vi ønsket. Vi følte oss velkomne, noe som bidro til en fin og trygg start på barseltiden. 

Tilgang på kompetansen fra jordmødrene og viten om at barnet er i de beste hender, er uvurderlig i en slik situasjon. Likevel er trenden nå at kvinner blir kortere på sykehuset etter fødsel. Flere steder i landet er planen å redusere liggetiden.

Hvis liggetiden kuttes, er det desto viktigere at beredskapen er på plass i kommunene. En undersøkelse fra 20 barselavdelinger i region Helse Sør-Øst, viser at jordmødres barselbesøk ikke ble gjennomført de fleste stedene.

I Kongsberg har heller ikke jordmødrene hatt kapasitet til å besøke alle førstegangsfødende. Det er derfor en gladnyhet at jordmorstaben nå styrkes. Etter påske skal alle nybakte mødre få tilbud om besøk av en jordmor kun dager etter hjemreise fra sykehuset. Dette kan forebygge sykdom hos både mor og barn – men også bidra til å gi den tryggheten som den nye tilværelse krever.

LES OGSÅ: Her kan mødrene ligge (nesten) så lenge de vil

LES OGSÅ: - Vi sender et tydelig signal til Vestre Viken 

LES OGSÅ: Sykehusoppvask til kommunestyret 

Artikkeltags