Ann Iren Ødeby er programleder når NRK2 torsdag kveld sender en times program under tittelen «Kongsbergjazz i 50 år».


– Vi bringer høydepunktene fra disse årene kombinert med aktuelle opptak fra sommerens jubileumsfestival.

– Det eldste klippet fra 1966. Ellers blir det stor fokus på festivalen i 1971 og 1980. Programmet blir på et vis en tidsreise, som forteller noe om hvordan både festivalen og samfunnet har utviklet seg.

Blant de mange kostelige klippene trekker hun fram et opptak av «Dizzy» Gillespie, som lærer norske musikere å trampe takten.

– I programmet får seerne også møte sentrale jazzpersonligheter som Knut Borge, Arild Andersen og den tidligere jazzjournalisten i NRK, Erling Wicklund. De har mange historier og minner å fortelle.

Dalaker Lund er en av aktørene i det norske jazzmiljøet som jeg har størst respekt for.

Lederen av programkomiteen, Tor Dalaker Lund blir en form for gjennomgangsfigur i programmet.

– Dalaker Lund er en av aktørene i det norske jazzmiljøet som jeg har størst respekt for. Han forvalter mye av sjelen til Kongsberg jazzfestival. Festivalen drives av ildsjeler, og han er en dem. Dessuten beundrer jeg hans evne til å trekke fram de smalere tingene innen jazzen, noe som også preger festivalen, påpeker Ødeby.

Fra årets festival trekker hun fram kinokonserten med Håkon Mjåset-Johansens kvartett og legenden Chick Corea.

– Det var en utrolig flott konsert, som vi håper å få utgitt på plate. Den er også et bilde på et typisk trekk ved Kongsbergfestivalen. Jeg tenker da på festivalens satsing på å skape møter mellom talenter og etablerte stjerner, påpeker Anne Iren Ødeby.

Programmet sendes på NRK2 kl. 22.05, og etterfølges av nok en godbit: Trompeteren Chet Bakers konsert i Kongsberg kino i 1979.

Smakebiter fra sommerens jazzfestival til høyre!

Alt fra årets jazzfestival her!