Nettbuss vil teste førerløs buss i Kongsberg

Nettbuss ønsker å ta del i den spennende utviklingen i bransjen, og har gått til innkjøp av en førerløs buss.

Nettbuss ønsker å ta del i den spennende utviklingen i bransjen, og har gått til innkjøp av en førerløs buss.

Artikkelen er over 2 år gammel

Norges største busselskap går til innkjøp av to førerløse busser.

DEL

I en pressemelding skriver selskapet følgende: 

«Kollektivtransportbransjen er i endring og står foran en stor teknologisk utvikling. Selvkjørende busser har fått stor oppmerksomhet som en del av fremtidens kollektivtransport. Nettbuss ønsker å ta del i denne spennende utviklingen i bransjen».

Første buss til Kongsberg

- Selvkjørende busser kan bidra til at flere velger å reise kollektivt, og vil bli et viktig supplement til dagens kollektivtransportløsninger, sier administrerende direktør Ole Engebret Haugen i Nettbuss AS.

Nettbuss har tegnet en lengre leieavtale med Kongsberg kommune om uttesting av selvkjørende bussdrift, hvor en av bussene vil bli benyttet.

- Gjennom dette samarbeidet med Nettbuss og flere aktører som Statens vegvesen, Brakar og Buskerud fylkeskommune, vil vi høste unik erfaring sammen, sier næringssjef Ingar Vaskinn i Kongsberg kommune.

Samarbeider

Nettbuss har allerede et tett samarbeid med Kongsberg-selskapet Applied Autonomy, som blant annet utvikler styringssystemer til selvkjørende busser. De skal sammen teste ut den bussen som får egen testrute mellom knutepunktet og Kongsberg teknologipark i september.

(Saken fortsetter under bildet)

Ole Engebret Haugen, administrerende direktør i Nettbuss AS.

Ole Engebret Haugen, administrerende direktør i Nettbuss AS.

- Vi synes det er spennende at en nasjonal og internasjonal aktør som Nettbuss kjøper inn selvkjørende minibusser og vil være med å lede an i innføringen av nye transporttjenester, sier CEO Olav Madland, som tar med seg en av bussene på første oppdrag allerede 22. august.

Les også: Kongsberg blir første by i verden med robot-postmann

Satser på dør-til-dør

NSB-konsernet, som Nettbuss er en del av, ble medeier i Applied Autonomy like før jul i fjor. Hensikten er å delta i utviklingen av autonome kjøretøy og lære av de beste miljøene.

- NSB-konsernet ønsker å tilby kundene enklere reiser helt fra dør til dør, ikke bare fra stasjon til stasjon. Nå utforsker vi andre transportmidler enn buss og tog. Selvkjørende busser er ett av flere gode tiltak som på sikt vil gjøre det enklere å reise kollektivt, sier Ole Engebret Haugen.

- Nettbuss ønsker å bidra til å utvikle kollektivtransporten med buss, og gjennom samarbeid med andre aktører som bedrifter, kommuner, fylkeskommuner og offentlige oppdragsgivere vil vi både få god erfaring og læring, sier Haugen.

Les også: Første rute for selvkjørende buss i Norge godkjent

Bussen skal kjøre i 11 km/t i åpen trafikk

Kritiske til førerløs buss i gågata

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken