Pangstart for slag-kafe

Rørt: Solveig Bjørneng (t.v.) var på slag-kafeen, og hun rettet en stor takk til sykehuset i Kongsberg og hjerneslag-spesialist, Torgeir Mathisen (t.h.) I midten står Wenche Haukeli, leder i Kongsberg LHL.

Rørt: Solveig Bjørneng (t.v.) var på slag-kafeen, og hun rettet en stor takk til sykehuset i Kongsberg og hjerneslag-spesialist, Torgeir Mathisen (t.h.) I midten står Wenche Haukeli, leder i Kongsberg LHL. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Solveig Bjørneng er en av mange som får hjerneslag hvert år. På slag-kafeen møtte hun mange i samme situasjon.

DEL

Hun fikk selv slag kun få dager etter at hun var på et foredrag om hjerneslag, med blant andre Torgeir Mathisen, som den gangen var hjerneslagspesialist på Kongsberg sykehus.

– Jeg husker ikke så mye fra det som skjedde, men jeg kjente igjen deg. Og jeg fikk så god behandling at jeg vil skryte av dere og jobben som gjøres på Kongsberg sykehus. Dere er utrolig flinke! sa hun.

Hun var en av omkring femti deltakere på LHLs såkalte slagkafe, fredag. Deltakerne var slagrammede, pårørende, helsepersonell og andre interesserte.

– Jeg ble sittende i rullestol etterpå og dere sa hele tiden at det eneste som ville hjelpe meg var trening, trening, trening. Jeg trodde ikke på dere da, men se på meg nå! Jeg går helt på egenhånd, sa hun og takket Mathisen med tårer i øynene.

Les også: Helsetopper møter kommunetopper i sykehuskampen

Kirurger etterlyses 

Mange rammet

Mathisen er ikke ansatt på Kongsberg sykehus lenger, men er en del av teamet til LHL hjernesalg, som reiser rundt i landet og sprer kunnskap om hjerneslag. Blant annet på slag-kafeene, som arrangeres for å gjøre folk mer kjent med LHLs nye avdeling.

– Det er cirka 16.000 i Norge som får hjerneslag hvert år, og omkring 70.000 som lever med ettervirkningene av et slag. Så det er viktig å jobbe systematisk, for dem som lever med konsekvensene hver dag. Det er også flere og flere yngre som får hjerneslag. De har jo en helt annen hverdag, med for eksempel små barn som de må ta vare på. Derfor er det så viktig å synliggjøre de ulike utfordringene som folk opplever, for å få til flere tiltak for alle som er rammet, sier han.

Les også: Kongsberg kommunes ansvar for slagrammede og pårørende

Glad for at så mange kom

Leder i Kongsberg LHL Wenche Haukeli, var også fornøyd med arrangementet.

– Jeg føler vi har fått en pangstart med så mange som møtte opp. Vi er mange venner i LHL Kongsberg allerede, og etter dette håper jeg vi får enda flere, sier hun.

Planen er å gjennomføre slike slag-kafeer også ved senere anledninger.

Artikkeltags