Gunhild Stordalen fra Dyrsku'n til New York

NEW YORK: Gunhild Stordalen på pressemøte i forkant av møtet " Urban food systems: The nutrition challenge. Ekteparet Gunhild og Petter Stordalen har ifølge Petter Stordalen en klar rollefordeling - han sørger for å drive bedriften godt nok til at han kan støtte Gunhild i hennes kamp for å redde verden.

NEW YORK: Gunhild Stordalen på pressemøte i forkant av møtet " Urban food systems: The nutrition challenge. Ekteparet Gunhild og Petter Stordalen har ifølge Petter Stordalen en klar rollefordeling - han sørger for å drive bedriften godt nok til at han kan støtte Gunhild i hennes kamp for å redde verden. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

New York (NTB-Daniel Rosenquist): Gunhild Stordalens EAT-organisasjon har hevet ambisjonene og er på plass i New York for å løse matproblemer for tredje år på rad.

DEL

Tirsdag ettermiddag holdt hennes EAT-organisasjon sin tredje strake konferanse under FNs hovedforsamling i New York. Der er det flere prominente ledere både på talerstolen og i salen.


I forkant av møtet "Urban food systems: The nutrition challenge" holdt 37-åringen pressemøte i FNs mathage med utenriksminister Børge Brende (H), Sveriges utenriksminister Margot Wallström og EU-kommissær Vytenis Andriukaitis.
– Vi hever jo ambisjonene våre år etter år, og har store forhåpninger til det som skjer her, sier Stordalen til NTB.
 

Hun har uttalt at politikerne må slutte å "pirke i maten", og etterlyser faktisk handling.
– Du kan si mye om prating og store ord. Men det er ekstremt verdifullt å få ledere på tvers av politiske felt, forskere og industrien sammen for å snakke om felles utfordringer. Det starter med store ord her i FN i dag, og jeg tror på at det har effekt, sier Stordalen, som har vokst opp på Muggerud utenfor Kongsberg.

Fakta om Gunhild Anker Stordalen

* Norsk lege og miljøaktivist.

* Født 15. januar 1979 i Haugesund, vokste opp på Kongsberg.

* Siden 2010 gift med hotelleier og investor Petter Stordalen.

* Sammen med ektemannen har hun grunnlagt stiftelsen, The Stordalen Foundation, der hun er styreleder.

* I februar 2012 sluttet hun i jobben som lege for å jobbe fulltid med stiftelsen GreeNudge i tillegg til flere styreverv.

* Via stiftelsen er hun initiativtaker til og president i EAT Foundation.

* Rangert av Kapital som en av Norges hundre mest innflytelsesrike kvinner og utnevnt til årets kvinne 2013 av magasinet KK.

* Utnevnt til Young Global Leader av Verdens økonomiske forum (WEF) i 2015.

* I oktober 2014 ble hun diagnostisert med den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

* Etter eksperimentell behandling med cellegiftkur og eksperimentell stamcellebehandling i Nederland var prognosene positive, men høsten 2015 fikk hun et tilbakefall.

* Våren 2016 gikk hun gjennom den samme behandlingen en gang til.

Kommenterte egen sykdom

Hun kjemper også en kamp mot sin egen sykdom. Gjennom våren har hun for andre gang gjennomgått eksperimentell cellegift- og stamcellebehandling for den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

I New York ga hun en kort kommentar om hvordan hun orker å holde i den store EAT-konferansen mens hun er syk.
– Jeg er syk, men prognosen for kloden vår er ikke så god den heller. Jeg har all grunn til å jobbe med disse tingene. 800 millioner mennesker får for lite mat, samtidig som to milliarder sliter med overvekt. I tillegg er klimakrisen allerede her. Er det noe jeg skal bruke energien min på, så er det dette, sier Stordalen til NTB.

Les også: Gladmelding fra Gunhild

  Gunhild på scenen med familien på første rad

Gjør inntrykk, også i Sverige

Storbyene i sentrum

Matproblematikken i verdens store byer står i søkelyset under årets EAT-konferanse i FN. Årsaken er at det i byene ofte serveres mat med et høyt innhold av fett og tilsatt sukker, samt at det ikke er bærekraftig produsert.

– Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i byer, og det vil øke de neste årene, sier Stordalen.
Mat er også et stort klimaproblem.
– Alternativene man blir servert er ikke gode, og det er vanskelig å gjøre riktige valg i byene. Nettopp byene har en enorm mulighet til å dra lasset for å få inn bærekraftig produsert, sunn mat, mener hun.

Les også: Er Kongsberg klar for et 13 etasjers hotell?

Ny runde om utvikling på Sildetomta

 

Spis mindre kjøtt

Gunhild Stordalen oppfordrer den vanlige forbruker til å gjøre sitt.

– Vi kan spise mindre kjøtt. Vi trenger ikke kutte det helt ut, men det hjelper å kutte ned. Vi bør også kutte på veldig bearbeidet mat, og heller spise mer planter. Hvis vi i tillegg kaster mindre mat, har vi gjort mye, sier Stordalen som har med seg ektemannen Petter Stordalen til New York.


Brende er en av politikerne som deltar under årets konferanse. Han støtter Stordalen og sier mat er svært viktig for å nå FNs avgjørende bærekraftmål.
– For å avskaffe all ekstrem fattigdom, så er ikke det mulig uten å stoppe all hungersnød. Alle barn må vokse opp med næringsrik mat, slik at de også kan konsentrere seg om utdanning, sier utenriksministeren.

Les også: Gunhild Stordalen legges inn etter tilbakefall

  Stordalen ønsket velkommen til EAT

Gir seg ikke så lett
 

Artikkeltags