Fredag forrige uke ble organisasjonen Ja til kontanter offisielt stiftet på Det Norske Myntverket på Kongsberg. Målet er å legge press på banker og organisasjoner som ønsker kontantløse samfunn. 

Grunnlegger Hans Christian Færden forteller at det begynte med at han reagerte da Finans Norge i 2014 sa at de ønsket seg et konantløst samfunn innen 2020. 

– Jeg er opptatt av personvern og uten kontanter, hvordan skal vi da ta vare på personvernet? Ikke minst handler det om barns muligheter til å lære pengers verdi. Det går ikke gjennom et plastkort, sier Færden til Nettavisen.

Et annet aspekt er de eldre: 

– Jeg har gamle foreldre selv. De får til dette med minibank, men hvis også det blir borte, hvordan skal gamle mennesker få tak i kontanter da?

Les også: Man skal kunne betale kontant hvis man ønsker det

Stor pågang av medlemmer

Færden grunnla først en Facebook-gruppe med navnet «Ja til kontanter», som er utspringet til det som nå er blitt en interesseorganisasjon. Facebook-gruppen har 13.700 medlemmer. Onsdag har medlemstallet økt med 1.100. 

– Det var på tide at bankene fikk motstand. Men det er vanskelig å bare bruke en gruppe på Facebook. Vi ville profesjonalisere det, sier Færden. 

Vedtekter ble vedtatt, styremedlemmer ble valgt og registreringen i Brønnøysundregistrene er nå gjort unna. 

– Vil engasjere seg i høringer

Stortinspolitiker Jørund Rytman (Frp) er også blant grunnleggerne av gruppen. 

– Interesseorganisasjonen skal være et talerør for dem som er opptatt av å ha frihet og som vil engasjere seg i høringer til Stortinget. Som politiker har jeg en del år på Stortinget bak meg og ser at her i Norge er det med høringsinnspill og det å ta med interesseorganisasjoner på høring viktig. Så lenge en gruppe ikke har organisert seg, er det vanskeligere å bli hørt, sier han til Nettavisen. 

Han sier at han alltid har vært opptatt av valgfrihet og personvern, og at det også var etter at sterke krefter tok til orde for at Norge skulle bli et kontantfritt samfunn at han også begynte å engasjere seg. 

LES OGSÅ:  Natalia utsatt for ID-tyv

– Med tanke på personvern, vil man gjerne ha retten til å betale anonymt, og det kan være forskjellige grunner til at folk flest ønsker det. Og så er det beredskapshensyn, som kanskje er en av hovedgrunnene til at Norges Bank står fast på at man skal ha kontanter. Så er det med hensyn til de eldre. Mange føler seg mer komfortable når de får betale med kontanter, fortsetter Rytman. 

Han mener også det er lite turistvennlig å gjøre det vanskeligere å betale med kontanter og at det blir vanskeligere dersom det oppstår problemer med nettbank og minibank.

– På tide med et kontantopprør

 – Hvis vi blir helt avhengige av å bruke kort og elektronisk betaling kan staten og politikerne styre livet ditt enda mer. Eksempler på dette har vi allerede. Minner om den gang den rødgrønne regjeringen for ca. 6 år siden endret loven slik at vi ikke kunne bruke kredittkort ved pengespill, fortsetter Rytman. 

– Denne lovendringen gjorde at bankene sperret betaling fra norske bank – og kredittkort til pengespill i utlandet, for å begrense gambling på internett. Men dette rammet også nordmenn på ferietur dersom hotellet eller restauranten drev kasinovirksomhet. Da fikk man ikke betalt. Selv ikke det å kjøpe en brus i en kiosk i utlandet, som for eksempel Sverige, var mulig hvis kiosken også drev med pengespill. Dette er bare begynnelsen hvis Norge blir et kontantfritt samfunn. Dette er skremmende. Derfor på tide med et kontantopprør! avslutter Rytman.

LES OGSÅ: Får 50.000 blanke kroner