Målingen som Sentio har gjennomført på oppdrag fra Laagendalsposten, er gjort i dagene 17.-18. september. 400 personer er intervjuet.
Spørsmålet var hva den enkelte ville stemme på hvis det var kommunevalg. Forandringene er store sammenlignet med kommunevalget i 2011 og det er forholdet mellom Arbeiderpartiet og Høyre som nå endrer seg lokalt.
Høyre er størst med 25,7 prosent. Ap får 24,7.
Begge ville fått ni representanter i kommunestyret med et slikt valgresultat.
– Jeg tror det er politikken vår som gjør utslaget, sier Børre W. Løkenhagen. Han er leder i Kongsberg Høyre og innrømmer at endringene er større enn han hadde forestilt seg.
– Folk vet hva de får. Vi er solide og forutsigbare.
Les ordførerer Vidar Landes reaksjon her!
Turbulens
Høyre i Kongsberg gikk gjennom kraftig turbulens i 2011 da KKP-saken førte til full splittelse i den nye kommunestyregruppa. Nå ser det ut for at KKP ikke vil gi varig mén for partiet lokalt.
Når det er valgkamp før kommunevalget i 2015, vil bygget i Hasbergtjern være tatt i bruk av høyskolen og andre leietakere.
Bylista
Vår måling gir bare 1,0 prosent oppslutning for by- og bygdelister. Det tyder på at Kongsberglista med mange utbrytere fra Høyre, har høyt opp og langt fram. På målingen ligger bylista etter partiet Rødt i lokal oppslutning. Det er langt unna et mandat i kommunestyret.
Gro Sel Tveito som er fylkestingsrepresentant og medlem av Kongsberg kommunestyre, sier at fylkestingsvalget 2011 viste at Høyre styrker stillingen både lokalt og i Buskerud. Tendensen ble enda klarere ved stortingsvalget 9. september i år da Høyre erobret Arbeiderpartiets fjerdemandat i Buskerud. Både Ap og H får tre representanter på den nye Buskerud-benken.
– Under valgkampen var det en veldig positiv stemning. Folk tok kontakt med oss som sto på stand og viste interesse for politikken, sier Gro Sel Tveito.
– Kanskje motstanden mot KKP ikke har vært så massiv som mange vil ha det til, antyder Løkenhagen.
Høyre-vinden
De ser ikke bort fra at den generelle Høyre-vinden som preger Norge, også slår inn i Kongsberg.
Demografien kan gi en annen forklaring til endringene. Kongsberg er ikke lenger en like typisk industriby. De siste årene har det vært stor innflytting av personer med høyere utdanning. Sivilingeniørene og ingeniørene som nå utgjør ryggraden i Kongsbergs næringsliv, kan ha bidratt til at Høyre i øyeblikket har størst oppslutning.
Les nyhetsredaktør Per Skøiens leder her!
Ny ordfører
– Hvem blir Høyres ordførerkandidat om to år?
– Vi starter arbeidet med det nå, sier Løkenhagen. En opplagt kandidat er det ikke i øyeblikket.
Venstre ser ut til å holde stillingen. Partiet fikk 17,6 prosent oppslutning ved lokalvalget i 2011 og oppnår 18,0 prosent på vår ferske måling.
Også Senterpartiet som fikk 9,9 prosent ved stortingsvalget i Kongsberg, hevder seg bra med 9,2 prosent på vår måling.
Venstre får sju mandater, ett mer enn ved valget for to år siden. Sp beholder sine tre.
For Fremskrittspartiet er det små endringer. 9,5 prosent er på nivå med 2011-tallene. Det samme gjelder KrF og SV.
Miljøpartiet har sjansen til å ta en plass i kommunestyret i 2015 hvis oppslutningen holder seg, viser målingen.