Gå til sidens hovedinnhold

700 må gå i FMC

Artikkelen er over 5 år gammel

FMC Kongsberg Subsea AS har i dag informert de ansatte om en nedbemanning som vil kunne ramme inntil 700 ansatte og innleide fordelt på alle lokasjoner i Norge.

Nedbemanningen kommer som et resultat av lavt aktivitetsnivå i oljebransjen med påfølgende reduksjon i volum- og ordreinngang.

– Å redusere bemanningen er en vanskelig beslutning. Vi er imidlertid nødt til å tilpasse arbeidskapasiteten til den rådende markedssituasjonen for å styrke vår fremtidige konkurranse-evne, sier Rune Thoresen, administrerende direktør i FMC Kongsberg Subsea AS.

– Vi har brukt tid på å finne løsninger for å unngå nedbemanning så langt det er mulig, da dette selvfølgelig er tungt, først og fremst for de av våre kollegaer som blir direkte berørt, men også for selskapet, fortsetter Thoresen.

Til Laagendalsposten sier Thoresen at bedriften benytter seg av svært lite innleid personell for tiden.

– Derfor går dette dessverre ut over våre faste ansatte, sier direktøren.

Rundt 3.100 skal etter det Lp erfarer stå på lønningslisten i FMC Kongsberg Subsea i Norge, mens 1.800 av dem jobber på Kongsberg. 

LES OGSÅ: – Dette er vårt armageddon

LES OGSÅ: Så mange står uten jobb

LES OGSÅ: Ordføreren frykter ringvirkninger

Ikke klart hvor mange i Kongsberg

Det verserer forskjellige tall på hvor mange som må gå i Kongsberg, blant annet at 500 mister jobben her i byen.

– Det er et tall som ikke er riktig. Foreløpig ber vi deg forholde deg til det totale tallet på 700, sier Rune Thoresen til Laagendalsposten.

– Ennå kan vi ikke si hvor mange som må gå på Kongsberg i forhold til de andre lokasjonene FMC befinner seg på i Norge. Vi starter nå en prosess i samarbeid med de tillitsvalgte, og totalen er at 700 må nedbemannes i Norge. Men det er dessverre ikke tvil om at Kongsberg blir berørt, sier Thoresen.

Spekulasjonene er allerede i ferd med å komme i forskjellige medier. Vest24 melder at det er sendt ut en e-post til alle ansatte på Sotra om et kutt på 120 stillinger i FMC kundestøtte. Mens Vestnytt skriver at Ove Magne Kallestad,  administrerende direktør i Subsea Services-delen av selskapet sier at opptil 200 stillinger kan forsvinne fra hans avdeling. Nøyaktig hvor mange som rammes lokalt på Ågotnes på Sotra kan han ikke si.

FMC Kongsberg Subsea befinner seg i dag på følgende steder: Kongsberg, Asker, Stavanger, Bergen, Kristiansund og Florø.

– En sjokkmelding

Anne-Jenny Archer, er hovedtillitsvalgt for de NITO-organiserte, sier at nedbemanningen var ventet.

– Men da de leste opp hvor mange som må gå ble beskjeden mottatt med sjokk. At så mange måtte gå var det få som hadde trodd, sier Archer til Laagendalsposten.

Budskapet skal ha blitt mottatt med en stillhet, og Archer sier det blir en vanskelig tid fram til at nedbemanningsprosessen blir planlagt sluttført innen 30. juni 2016.

Heller ikke Archer vet hvor mange som må gå på Kongsberg.
– Men jeg tror det kan bli mellom 400 og 500 som må gå på Kongsberg. Men dette er ren gjetting fra min side, sier Archer.

FMC Kongsberg Subsea AS opplyser at nedbemanningen vil bli gjennomført i tråd med lov- og avtaleverket, inklusive Arbeidsmiljølovens retningslinjer, samt i samarbeid med fagforeningene.

– Som tillitsvalgt i fagforeningen, så var jeg vært klar over nedbemanningen en stund. Vi har vært i kontakt med både HR og ledelse, og er nesten ferdige med protolkollen. Prosessen har som sagt vært igang en liten stund.

– Jeg må tilstå at jeg ikke har sovet godt i natt, fortsetter Anne-Jenny Archer.

LES OGSÅ: Oljeprisens fjell og daler

Vedtatt på styremøte

Tirsdag ble nedbemanningene vedtatt under et styremøte, og administrerende direktør Rune Thoresen sier det er markedssituasjonen som er årsaken til de drastiske nedbemanningene.

– Vi håpet i det lengste at markedet skulle forbedre seg, men vi ser at nedgangen i oljemarkedet vil vedvare en stund. Situasjonen er ikke kortvarig, og vi var nødt til å gjøre noe, sier Thoresen.

– Det er klart dette var en svært vanskelig avgjørelse, og er slett ikke noe vi gjør med lett hjerte, sier Rune Thoresen.

35.000 totalt

FMC har sitt hovedkontor i Houston og til sammen snaut 19.000 ansatte globalt. I Norge står 3.100 på lønningslisten.

Med mandagens nyhet om at 500 må gå i Aibel og tirsdagens sjokkbeskjed fra FMC, har estimatet for antall stillingskutt i den krisepregede oljebransjen trolig tippet 35.000.

De færreste tror imidlertid at bunnen er nådd. Oljebransjen anslo for en snau måned siden at rundt 50.000 årsverk vil forsvinne de neste par årene, og at en opptur etter oljekrisen først er ventet i 2018.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.