I disse dager er Specsavers i gang med sin årlige leteaksjon etter gamle og brukte briller, og allerede 50.000 briller er levert inn. Men det trengs flere. Helst mange flere.

Kongsbergstudenten Marina Austad har selv vært i Tanzania og opplevd hvor store utfordringer det er for dem som trenger briller.

– Jeg oppfordrer alle brillebrukere til å levere inn sine gamle briller, for å støtte det humanitære prosjektet «Gi Syn til Tanzania», forteller hun.

Hun var med på turen til Tanzania i vår, og opplevde på nært hold hvor mye det betydde for lokalbefolkningen å få nytt syn.

– Briller som ligger og støver ned i norske hjem kan nemlig gi nytt syn til flere tusen mennesker i Tanzania, fortsetter hun.

Rekordhøye tall

Det er femte året på rad kampanjen kjøres, og hittil har Specsavers samlet inn over 50.000 brillepar. Veldig mange nordmenn har et par gamle briller liggende hjemme.

Det fremkommer av en ny undersøkelse gjennomført av Norstat, der 54 prosent av respondentene har minst ett par ekstra briller de ikke bruker.

− Gjør vi et estimat med utgangspunkt i Norges befolkning, som består av 5,322 millioner mennesker, tilsvarer dette 2 873 880 briller. Bare en brøkdel av disse vil kunne utgjøre en stor forskjell i Tanzania.  Derfor håper vi at flest mulig samler det de har av gamle briller som ikke lenger brukes, og leverer disse til nærmeste Specsavers-butikk, forteller Philip Reiler, prosjektleder for «Gi syn til Tanzania».

I år håper de å slå fjorårets rekord, der over 25.000 briller ble levert inn. Han legger til at de også ønsker seg solbriller, spesielt de som passer til barn.

– Det er fint at ting kan gjenbrukes. Vår visjon er at folk skal kunne få riktige briller for å utføre arbeidet sitt, som for eksempel håndarbeid for kvinner i utviklingsland. Vi har opplevd at skoleelever har blitt stemplet som dumme fordi de ikke har klart å lese, men noen ganger trenger de bare et par riktig briller for å følge skolearbeidet, sier Reiler.

Fakta "Gi syn til Tanzania"

· Humanitært prosjekt startet i 2013

· Siden da har over 50.000 gamle brillepar blitt levert inn til Specsavers

· Årlig blir over 1.000 synstester utført og mer enn 4000 brillepar delt ut til befolkningen i Kilimanjaro-regionen nord i Tanzania

Briller kan bety skolegang

I januar/februar 2018 reiser et team bestående av optikere og assistenter til Tanzania, for å gi gratis synsundersøkelser og tilpasse briller som er gitt av nordmenn.  

Det østafrikanske landet regnes som ett av verdens fattigste og mest bistandsavhengige land. '

Over 22 prosent lever under fattigdomsgrensen, og store deler av befolkningen har ikke råd eller mulighet til verken synstest eller briller. For befolkningen i Tanzania kan et godt syn være avgjørende for å kunne følge undervisningen på skolen, eller komme seg ut i arbeid.

Les også: – Det lønner seg å pusse opp

En suksess i sentrum

Dette er noen av byens ferske studenter