Hotellet må stenge kranene 2. januar

PÅKJENNING: Janne Johansen ved Quality Hotel Grand sier at saken har vært en påkjenning, men er innstilt på å gjøre det beste de kan ut av uka de må stenge alkoholserveringen.

PÅKJENNING: Janne Johansen ved Quality Hotel Grand sier at saken har vært en påkjenning, men er innstilt på å gjøre det beste de kan ut av uka de må stenge alkoholserveringen.

Artikkelen er over 2 år gammel

Grand Hotel i Kongsberg må stenge kranene fra 2. januar og en uke framover. Det bestemte politikere onsdag kveld.

DEL

Grand Hotel i Kongsberg får ikke lov å skjenke alkohol i en uke fra og med 2. januar.

Et stort flertall i kommunestyret vedtok den endelige dommen i den mye omtalte skjenkesaken onsdag kveld. Men det skjedde ikke uten debatt.

Etter at skjenkekontrollen avdekket brudd på alkoholreglementet ved Grand Hotel under jazzfestivalen i sommer, har saken vært utredet vel og lenge i Kongsberg kommune.

Les også: Mye omtalt skjenkesak til kommunestyret

– Kan skape presedens

– Jeg syns generelt at dette er utredet godt. De har ikke fulgt regler, har blitt tatt og må ta konsekvensene. Men jeg er uenig i at konsekvensene kommer i en lavdriftsperiode. Ideelt bør straffen komme i samme periode som noen blir tatt for regelbrudd, sa Gernot Ernst (SV), og fortsatte:

– Å pålegge synderen der det gjør minst vondt er uheldig og vil skape presedens.

Han la til at en slik avgjørelse kan bidra til at etablissementet kan skaffe seg erfaring med å lage gøy uten alkohol.

– Bruk fantasien – slik hotellet tidligere har vist at de har, oppfordret han.

Gunnar Sembsmoen (Kbl) fulgte opp poenget om straff der det smerter minst, noe han ikke syns mye om.

– Det er sagt at bevillingen trekkes inn i en uke fra og med 1. januar. Det er jeg uenig i. For 1. januar er stedet stengt, sa han.

Veslemøy Fjerdingstad (R) sa at hun syns det er merkelig at den som fratas bevilling skal være med å bestemme når de helst vil ha straffen. 

– Du kan ikke bestemme når du må i  fengsel eller hva du skal betale i bot selv, poengterte hun og la til at hun syns det er ille at det har tatt så lang tid å behandle saken.

Les også: – Det finnes ikke formildende omstendigheter, men jeg mener vi kan bli enige om tidspunktet

– En politisk avgjørelse

Bjørn Flo Knutsen (V) poengterte at det ikke er Grand hotell som har bestemt straffen.

– Datoen er vedtatt politisk etter forslag fra Høyre, men jeg støtter at denne flyttes til 2. januar dersom det er stengt 1. januar sa han.

Rådmann Wenche Grinderud presiserte hvordan saksgangen har gått for seg.

– La meg først si at det er politikerne som avgjør her, understreket hun.

– Det har tatt tid, ja. Det skjedde i sommer – så har saken vært utredet grundig ut fra likeverdighetsprinsippet. Dette er en utredning som skal stå seg i etterkant. Alle skal oppleve likeverdighet, sa rådmannen, og fortsatte:

– Om tidsbruk, så skulle Grand ha tid til tilsvar. Vi kunne nok forsert en måned, men valgte bevisst å ikke haste for å sikre grundigheten, sa hun.

– Vil ikke være urimelige

Stellef Hundseid (H) var opptatt av å ikke ramme tredjeparter i saken.

– I Kongsberg er det tradisjon for at bevilling er lett å få og lett å miste. Det var omfattende kontroll under jazzfestivalen mange steder. Her er det avdekket brudd som tilsvarer en uke uten rettigheter til å servere alkohol. Helse- og omsorgsutvalget har vært klare på det.

– Men vi ønsker ikke å ramme tredjeparter urimelig og vi gir derfor stedet tid til å planlegge dersom kunder må booke om eller om stedet må sende ut permisjonsvarsler. Vi støtter utvalgets vedtak, sa Hundseid.

Kjell Gunnar Hoff (Kbl) var viss på at denne opplevelsen setter spor for hotellet.

– For en slik virksomhet er dette en skjellsettende opplevelse. Det er bra at valgt tidspunkt skader minst mulig. Dette bidrar uansett til forsiktighet i fremtiden.  Men det er dumt å starte på en fridag, la han til og gikk med på å endre dato til 2. januar.

Og slik ble det. Bevilling inndras i en uke.

Rødt og SV mente at straffen burde gjelde umiddelbart etter kommunestyrevedtaket men forslaget fikk kun deres to stemmer.

– Dette må vi bare forholde oss til

– Det har vært en stor belastning. Media har blåst opp saken. Dette har større konsekvenser enn folk tror. mange har bare fått med seg halvparten. Det viktige nå er å kommunisere at sanksjonene gjelder denne ene uka, sier daglig leder ved Quality Grand Hotell i Kongsberg, Janne Johansen.

– Kommentarer til behandlingen i kommunestyret?

– At vi kan være kreative, som ble nevnt i debatten holder ikke. Vi har kurs og konferanser denne uka og kundene ønsker middager og servering. Vi har hatt spørsmål om bryllup som vi ikke kan imøtekomme.

– Det som ble sagt om at vi bestemmer tidspunkt for straffen, stemmer ikke. Vi har sittet stille i båten og har ikke vært i kontakt med politikerne. Jeg har kun hatt en telefon med kommunen og etterlyst informasjon som jeg har savnet. Heldigvis kom dette noe mer nyansert fram, sier hun.

– Når dette er sagt, må vi bare forholde oss til dette og gjøre det beste ut av det. Det er ikke lokalbefolkningen dette går ut over. Kongsbergfolk klarer å leve med dette.

– Selv om dette regnes som en stille uke, er det en uke med omsetning. Dersom sanksjonene skulle gjelde nå, eller i november, ville det vært helt urimelig, sier Johansen.

Les også:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.