Fritid med mening

PRESTERTE I DISTRIKSMESTERSKAP: Under distriksmesterskapet i våres var Kongsberg RØFF et av lagene som gjorde det best på bårebæringsløypa. Øverste rekke (f.v): Silje Daljord, Lars Kvandal, Martin Aas, nedre rekke (f.v.): Stine Solberg, Roger Sandvik.

PRESTERTE I DISTRIKSMESTERSKAP: Under distriksmesterskapet i våres var Kongsberg RØFF et av lagene som gjorde det best på bårebæringsløypa. Øverste rekke (f.v): Silje Daljord, Lars Kvandal, Martin Aas, nedre rekke (f.v.): Stine Solberg, Roger Sandvik. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Røde Kors’ ungdomsgruppe, RØFF, passer for dem som er på jakt etter en meningsfylt fritidsaktivitet.

DEL

RØFF står for Røde Kors Friluft og Førstehjelp og er et gratis tilbud til ungdommer mellom 13 og 17 år. Hver mandag møtes de 13 medlemmene i Kongsberg for å kurses i førstehjelp, planlegge turer eller delta på ulike aktiviteter.

Inkluderende miljø

Jonas Lunde Westersund (23) jobber frivillig som leder i RØFF. Det er ikke uvanlig at han bruker over 20 timer i uka på å planlegge og gjennomføre opplegg for ungdommene, noe han trives godt med.

– Min jobb som leder er å gi ungdommene frie tøyler til å utforske og lære. Jeg skal hjelpe dem med å oppnå mestringsfølelse, finne gleden i å hjelpe andre og å være i naturen, forklarer han.

En av dem som har fått oppleve dette, er Ingrid Sofie Thiis (17). Hun begynte i RØFF for tre år siden. Siden den gang har interessen vokst, og nå sier hun at Røde Kors har blitt en stor del av livet hennes. Noe av det hun liker best med RØFF, er samholdet i gruppa.

– Ungdommene her er veldig inkluderende og passer på at alle føler seg respektert. Vi tar godt vare på hverandre, sier Ingrid Sofie.

Unikt tilbud

Ingrid Sofie og Jonas er enige om at RØFF skiller seg ut fra andre fritidstilbud. Deltakerne i RØFF får livsviktig kunnskap om førstehjelp og ferdsel i naturen slik at de er godt rustet til å hjelpe dersom en ulykke inntreffer.

– Mange tenker at de ikke kan være med i RØFF fordi de ikke kan førstehjelp eller har erfaring med friluftsliv, men alle er velkomne uansett hvilket nivå de er på. Vi er her for å lære, sier Ingrid Sofie.

Det arrangeres overnattingsturer, ekskursjoner og øvelser som er med på å knytte gruppa sammen. De deltar også på mesterskap hvor det konkurreres i førstehjelp. Alle deltar på frivillig basis.

– Man merker veldig fort at folk er her fordi de har lyst siden de bruker så mye av fritiden sin på dette, sier hun varmt.

Noe av tanken bak RØFF er at ungdommene skal få kunnskap slik at de kan begynne i Røde Kors Hjelpekorps når de fyller 17 år.

– Vi håper jo selvsagt at så mange som mulig blir med videre, sier Jonas.

Ingrid Sofie ble aktiv i Hjelpekorpset i år, og har allerede bestemt seg:

– Jeg vet at dette er noe jeg kommer til å holde på med resten av livet!

Gir tilbake

En av grunnene til at Jonas og Ingrid legger ned så mye tid i Røde Kors, er at de får så mye tilbake.

– Jeg ser en kjempestor positiv utvikling hos ungdommene. De lærer av hverandre og drar hverandre opp, forteller Jonas.

– Det føles veldig godt å kunne hjelpe andre. Røde Kors er en fritidsaktivitet som gir deg god samvittighet, synes Ingrid.

– Det er mange som sier at de er glade for at de har RØFF, for her kan de være seg selv. Jeg kunne ikke vært mer enig, avslutter hun med et smil.

Les også: Se hva Celina (23) har å by på for barna i år

– Ville gjøre noe snilt for Anita

Store og små lærte av Øystein 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken