Endelig helg igjen, og det er bare å innrømme det. Jeg er som nordmenn flest – sportsfanatiker. Det betyr en skikkelig dose med vinteridrett på tv'en i løpet av fridagene.

Skiskyting i Anterselva, langrenn i Planica, VM i skiflyging i Oberstdorf og alpint fra Kitzbühel. Det blir tett mellom høydepunktene fra de ulike vinterdestinasjonene i Mellom-Europa. Fredagens konkurranser med norske verdenscupseire både til Axel Lund Svindal i super-G og Johannes Thingnes Bø på sprinten i skiskyting ga en gedigen boost inn i sportshelgen.

Og det beste av alt. Nedtellingen er i gang til vinterens virkelige ultimate sportsopplevelse – de olympiske vinterlekene. Fredag 9. februar, om knappe tre uker, blir OL-ilden i den sørkoreanske Pyeongchang tent. 17 dager med idrettsfest på nattetid betyr lite søvn, men forhåpentlig mye å juble for.

For selv om ikke Ole Einar Bjørndalen fikk plass i troppen og Petter Northug lider trolig samme skjebne, så lukter det mange medaljer av årets olympiske tropp. Det kan virkelig bli mange som blir med på flyet hjem til Norge. Denne vinteren har allerede mange norske utøvere tatt steget opp på pallen i verdenscupen. Til og med i skøyter og kombinert er det lov å tro på medaljer i år.

Foreløpig teller troppen 56 utøvere. Da er det imponerende at tre av dem er fra Kongsberg. Silje Norendal i snøbrett, Daniel Andre Tande i hopp og Erlend Bjøntegaard i skiskyting skal representere og føre arven fra Birger Ruud & co. videre. Nå er idrett alt annet enn matematikk, men antall innbyggere i Kongsberg tilsier at det statistisk ikke skulle vært deltakere fra KIF eller IL Bever'n.

Som telemarking er det litt flaut å måtte erkjenne at fylket som kan skryte av skisportens moderne vugge Morgedal, ikke har med en eneste utøver. Og i antall innbyggere er Telemark seks ganger større enn Kongsberg kommune. Det er all grunn til å være stolt her i kommunen!

Så hva er med idrettsmiljøet i Kongsberg som gjør at stadig nye utøvere når verdenstoppen, blir OL-klare og kan kjempe om medaljer?  Det er vel ingen som har helt fasiten på akkurat det spørsmålet, og skal man forsøke å gi et svar burde det kanskje vært forsket på. Det hadde vært en spennende oppgave.

Skal jeg som utenforstående likevel forsøke å peke på noe annet enn god toppidrettskultur over mange år, så er det interessant at kommunens puls avhenger av den internasjonale konkurransen. Det er jo det som skjer hver eneste dag i mange av kommunens store bedrifter. Det tror jeg også blir overført til idretten.

Alle fotball-ildsjeler for å ha meg unnskyldt, men personlig tror jeg det også er en fordel at Kongsberg ikke har et topplag i fotball. Det har kanskje gitt de individuelle idrettene bedre kår.

Våre tre utøvere setter allerede Kongsberg på kartet, og på en strålende dag kan Silje, Daniel og Erlend de også vinne idrettsverdens oppmerksomhet ved å vinne medaljer. Hvem er det ikke som gleder seg til februar?

Ha en fortsatt god helg tett på fjernkontrollen!   

 

Jørn Steinmoen

Ansvarlig redaktør i Laagendalsposten