Kjæresteparet ønsker å bli blant de beste

FØLGER DRØMMEN: Kjæresteparet Sebastian og Victoria går begge på skole i Frankrike for å følge kokke-drømmen, men i forskjellige byer.

FØLGER DRØMMEN: Kjæresteparet Sebastian og Victoria går begge på skole i Frankrike for å følge kokke-drømmen, men i forskjellige byer. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Både Victoria (17) og Sebastian (17) har et ønske om å utdanne seg som kokker, og de vil kun lære av de beste.

DEL

Læreren deres på restaurant og matfag i Norge introduserte dem for studiene i Frankrike, da de gikk Vg 1 på Maren Händler. Linjen de går i Frankrike heter BAC PRO Cuisine, og er en versjon av den samme linjen vi har i Norge.

– Hvorfor ønsket du å dra til Frankrike?

– Fordi, for å kunne lykkes innen kokkeyrket, så må man enten være en av de beste eller så kan du finne et annet yrke. Så derfor valgte jeg å satse fullt ut og dra til Frankrike, og lære fra stedet som gastronomisk kunst ble oppfunnet, forteller Sebastian.

Nytt land, ny hverdag

 
Kjæresteparet endte opp med å komme inn på to forskjellige skoler. Victoria går på en skole i Metz, mens Sebastian går på skolen i Thonon-les-bains.

Til daglig bor de åtte timer unna hverandre, likevel prøver de å møtes så ofte da kan. I ukedagene bor de to på hvert sitt internat på hver sin skole, mens i helgene bor de hos en vertsfamilie i sin by. 

– Hvordan synes dere det er å bo i Frankrike, tross avstanden mellom dere?

– Det er helt fantastisk, jeg lærer kjempe mye og får opplevelser for livet. Kulturen oser, og folk her er veldig annerledes her, noe jeg liker, forteller Sebastian.

– Jeg synes det er veldig bra. Det er en helt annerledes kultur. Samtidig er det mye å venne seg til, ny familie, nye venner, med mer. Men jeg lærer jo utrolig mye når jeg er her, sier Victoria.

– Folk her er også veldig gjestfrie legger Sebastian til.

Skolerutine

Sebastian og Victoria har litt forskjellige skolehverdager med tanke på at de går på forskjellige skoler. Men begge forteller at dagen starter nok så tidlig med å bli vekt på internatet, om de ikke står opp litt tidligere selv for å ha bedre tid. Deretter spiser de frokost og går på skolen. Internatet stenger i løpet av dagen, men stort sett gjør ikke dette noe, grunnet de lange dagene på skolen.

– En typisk dag så har vi vanlige studiefag, men på tirsdager og torsdager har vi matlaging. Vanligvis slutter jeg rundt 5 tiden, men på tirsdager slutter jeg 20,30, forteller Sebastian.

Både Victoria og Sebastian forteller at de har leksetider, og at lysene på internatet slukker automatisk på kveldene mellom klokka 22.00 og 22.30.

– Det er veldig lange og slitsomme dager, men de er også utrolig spennende og lærerike. Jeg kan anbefale alle som har lyst på en utfordring til å dra hit, forteller Sebastian.

Nytt språk

For at de skulle kunne komme inn på skoler i Frankrike måtte de gå vg1 med restaurant og matfag i Norge. Det er ett krav for å søke, forteller Victoria. En annen viktig ting når man flytter til et nytt land er kommunikasjon. Både Sebastian og Victoria valgte å gå på et 4 ukers forkurs. Sebastian forteller at de nesten kun snakker fransk på skolen.

– Er det vanskelig med et nytt språk?

– Jeg merker at forkurset hjalp for det grunnleggende, så det var absolutt nødvendig, sier Victoria.

Sebastian legger til at språket er vanskelig, men også at det er veldig spennende. 

– Hvordan var det egentlig å lære seg ett helt nytt språk?

– Det var selvfølgelig ganske vanskelig i starten, men nå går det mye bedre! Man lærer mye av vertsfamilie og venner, og om det er noe en absolutt ikke forstår så er det bare å spørre!

Les også:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken