Optikerstudentene Marina Austad og medstudent Ane Alund er i Tanzania på praksis fram til 24. april.

Optikerstudentene som går på Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) ville være med og hjelpe flere tusen mennesker på det veldedige prosjektet «Gi syn til Tanzania».

– Jeg opplevde det som en fantastisk uke hvor det var mange mennesker som fikk den hjelpen de trengte. Jeg føler meg veldig heldig som fikk være med på å skape en bedre og enklere hverdag for mange afrikanere, sier Marina Austad.

LES OGSÅ: Ruster seg i optikerkampen

Veldedighet

Praksisen er en del av prosjektet «Gi syn til Tanzania» til optikerkjeden Specsavers. Kjeden skriver om prosjektet at briller vi ikke lenger bruker og gir bort, bidrar til å gi et bedre liv for mange i Afrika. Når de får briller å se gjennom, er de i stand til å følge undervisningen på skolen eller skaffe seg et håndverk –  som igjen gjør at de kan brødfø sin familie.

Marina sier at det er én opplevelse som særlig ga inntrykk under oppholdet.

– Jeg undersøkte en seks år gammel gutt som het Bright. Han fikk kjeft av hjelperne mine fordi han ikke ville lese hva som sto på synstavlen. De trodde han bare var sjenert og ikke ville si noe, fordi han snakket jo alltid mye hjemme, forteller Marina.

Fikk øynene opp for nisjer 

– Etter undersøkelsen viser det seg at han var nærsynt på minus fem, og kunne lese hele tavlen ned bare han fikk se brillene på. Det var en fantastisk følelse å se smilet hans mens han leste nedover, fortsetter Marina.

Det gjorde også inntrykk å se køen av mennesker hver dag, flere av dem uten mat og drikke i varmen. De ventet på å bli undersøkt og få briller.

– Det var mange eldre pasienter som lenge hadde vært blinde på grunn av grå stær, og som ikke tidligere hadde hatt mulighet til å bli undersøkt. De lyste opp når de fikk høre at en operasjon kunne gi dem synet tilbake, sier Marina.

Forskning med tett samspill 

Trengte ikke lesebriller, siden de ikke kunne lese

Oppholdet under prosjektet «Gi syn til Tanzania» vil trolig prege Marina Austad på flere måter.

– Man får et nytt perspektiv på hvor heldige vi er i Norge, hvor det ofte ikke er noe problem å få dratt til optikeren eller få seg briller, sier Marina.

– Samtidig er det mye lærdom jeg kan ta med meg videre, med tanke forskjellene i behovet man har til syn. Flere afrikanere jeg undersøkte trengte for eksempel ikke lesebriller, da de hverken kan skrive eller lese, sier hun.

Gjenbruk og utfordringer

Ane Alund sier det er en stor opplevelse å delta på prosjektet i Tanzania. Hun ser at gjenbruk av briller faktisk hjelper.

– Jeg er veldig glad i gjenbruk, så det at brillene vi deler ut her nede er gjenbruksbriller er et stort pluss, sier Ane Alund.

De to studentene forteller om en givende og lærerik tur med sterke opplevelser, men legger ikke skjul på at det også var utfordringer.

– Synsundersøkelsene var en utfordring både med tanke på kommunikasjonsbarrierene og tidsbegrensningen, sier Ane.

Nå har de solgt «babyen» sin til Norges største kjede