Jeg skriver dette innlegget som en som har gått igjennom Kongsbergs eldre bystrøk – der gamle laftehus og trehus pynter gatene, vært i sølvgruvene og dets museer, vært i Kongsberg kirke – et praktfullt, klassisk mur bygg fra utsiden og samtidig noe av det vakreste som er gjort i barokkens stil innvendig.

Dette er det som setter de store pregene på Kongsberg by og som virkelig får meg til å lure på nyere kontorbygg og lignende i byens sentrum.

Det er ikke mye jeg ber om, men fasadene på mange bygg i Kongsberg er ufattelig, om jeg får lov til å si det selv, stygge. Når man går over den gamle bybrua, pent dekorert med eksempler på mynter langs etter rekkverket, blir man møtt av spesielt to bygg i storgata med meget uflatterende fasader og det er dette jeg vil fram til; er det ikke noe som kan gjøres med disse fasadene?

Jeg føler at man burde kunne gå i alle bygater i denne flotte, kulturrike norske byen og ha samme følelsen av entusiasme og ydmykhet hvor hen man går, uten å bli møtt, i ett av de muligens travleste torgene i byen vel å merke, av noe som ligner et produkt av Khrushchevs attentat på den klassiske arkitekturen, med formålet og bygge noe som kun var økonomisk og tjente sin hensikt.

Dette gjelder ikke bare Kongsberg vel å merke og jeg vet jeg går ut hardt i dette innlegget, men for min del er det åpenbart mye som står på spill.

Arkitektur kan ikke bare kastes ut av vinduet i favør av modernisme, spesielt ikke i byer med en så stor kulturarv som Kongsberg og det jeg håper på å oppnå med dette innlegget, er en diskusjon. Om ikke det, så er det i et håp om at en eller flere lesere leser dette og kanskje diskuterer dette blant venner eller kollegaer.

Fordi jeg tror at jeg ikke er alene om den tankegangen her og mye kan nok gjøres med fasader på bygg der skaden allerede er skjedd.

Dette er det jeg vil sette fokus på i dette innlegget og jeg håper at fremtidens Kongsberg kan reflekteres av oldtidens ‘Konningsberg’.

Nye politiske stemmer

Laagendalsposten har invitert unge lokale politikere til å skrive fire innlegg hver i ukene frem mot valgkampen. Alle partiene har fått den samme muligheten. Innleggene vil bli publisert hver tirsdag og torsdag. Dette er de politiske representantene som skal skrive for oss:

Tinius BorgeFrp
Malin Raknes Artmann Ap
Magnus Wallin GunnerudRødt
Stine LindHøyre
Markus TeigenKongsberglista
Christine Grønli MDG
Jens RiefSp
Anette OpheimSv