Denne uka har vi opplevd to store kulturarrangement i Kongsberg Musikkteater. Ung Musikk /Kongsberg Kulturskole med Flere Farger på mandag og tirsdag. Konsert Pluss med Musikklinja på Kongsberg videregående skole torsdag og fredag. To store produksjoner gjennomført med stil. Og med profesjonell lyd- og lysproduksjon. Dette er intet mindre enn imponerende!

Først Flere Farger, en forestilling med raushet, glede og inkludering i fokus i regi av kulturskolens meget dyktige lærere. Barn og ungdom i fargerike folkedrakter fra ulike kulturer presenterte dans og sang med stødige musikere i alle rytmiske variasjoner under dyktig ledelse av Helge Flatland. For et lag! For en profesjonalitet!

Og så Konsert Pluss! Energi! Mot! Solistprestasjoner, kor, band, utført av skolens egne elever,- ungdommer som i mer enn to år har sittet hjemme i lange perioder på grunn av uforutsigbar smittesituasjon i samfunnet. Ungdom som har kjent på ensomhet, på angst, utrygghet for hva morgendagen ville bringe.

For noen lærere de har, tenker jeg, som i så utfordrende tider evner å bygge en sjøltillit hos disse unge, - som evner å gi dem det som trengs av musikalsk kompetanse, som evner å gi dem tillit til å lage regien på sitt eget arrangement, - som evner å få ut det beste i hver elev!

Under 2. verdenskrig nektet Winston Churhill å skjære ned på kulturbudsjettet for å styrke forsvarsbudsjetettet. "Uten kultur har vi ingenting å forsvare", sa Churchill. En ekstra dimensjon å tenke på i disse utfordrende tider med krig i Europa.

Musikken evner å samle mennesker! Musikk gir energi! Musikk som kommer fra hjertet når inn til hjertene! De 80 ukrainske flyktningene som overvar Flere farger mandag kveld opplevde nettopp dette! Rørende og sterkt å se!

Jeg sender en stor takk til lærere og støttespillere i Kongsberg Kulturskole og på Kongsberg Videregående Musikklinja! Dere gjør en fantastisk jobb! Jeg håper at Kongsbergfolk, lokalpolitikere og fylkespolitikere ser og forstår dette! Jeg så noen av dere på konsertene! Ta med dere flere neste år.

Samtidig må jeg si at jeg er stolt av å bo i en by med gode vilkår for bruk av profesjonelle arenaer for lokalt kulturliv. Våre barn og unge fortjener det! De er det beste beviset på hvilken kraft musikken har som en samlende faktor.

Nettopp dette opplevde vi i Kongsberg Musikkteater denne uka!

Eva Tovsrud Knutsen