Vi skal varmes. Glemme at det kun er to uker igjen til jul, samtidig som vi må komme i den riktige julestemningen. Alle skal gå hjem og være tilfreds med at «sin» julesang kom med på programmet.

Når et så stort folkeferd (i dette tilfellet hele 725 i Kongsberg kirke onsdag kveld) skal varmes, må programmet nødvendigvis ha med seg alle de julesanger og sjangre som tenkes kan – som passer inn i et program i en kirke. Det hele kan sprike i alle retninger, men skal altså bindes sammen i en eneste stor omfavnelse.

Det var mange uforglemmelige høydepunkter i kirken onsdag kveld – men også noen deler som fort blir glemt.

La oss ta fakta: Onsdag kveld inviterte Hanne Krogh seg selv til Kongsberg kirke. Med seg hadde hun tre tenorer (Thomas Ruud, Nils Harald Sødal og Marius Roth Christensen), og hun ba med seg Kongsberg blandede kor for å gjøre konserten hyperaktuell for lokalavisen.

Hun har i grunn funnet en genial løsning, Hanne Krogh. I motsetning til alle de andre proffe julekonsertene som reiser land og strand rundt, har hun tatt lokale kor inn i varmen. Hvor mange vil vel ikke være med og se kjentfolk synge sammen med en kjendis som Hanne Krogh? Hvilken lokalavis møter ikke mann- og kvinnesterke opp for å dekke noe som tross alt blir en lokal event?

Når hun samtidig tar med seg et trekløver med tenorer som bokstavelig talt skal løfte "O helga natt" til uante høyder i Kongsberg kirke, ja da har hun funnet det publikum vil ha.

 Når omfavnelsen er stor, så er det alltid noe man kunne hoppe over. La oss glemme et par ting: Den amerikanske svisken "White Christmas" og Bobbysocks' gjenforeningslåt "Thank you". Ferdig med det.

Når disse bølgedalene forsvinner, ja, så sitter vi igjen med en høytidsstund, med både allsang, de klassiske sviskene som bare må med på programmet, fantastisk instrumental  improvisasjon av to musikere og salmer som står ens hjerte nær.

Sam sagt, dette er en helt egen sjanger, folkens. At publikum gikk hjem med akkurat det de kom for, er det vel liten tvil om.

Det er tre deler som utmerket seg denne kvelden:

  1. "O helga natt" med alle de tre storartede tenorene. For mange er Jussi Björling den eneste som kan framføre den sangen, men jeg holdt meg heller til den danske sangeren Stig Rossens versjon. Ikke lenger. "O helga natt" blir aldri den samme uten Ruud, Sødal og Roth Christensen – og blandakoret.
  2. "Sonjas sang til julestjernen" med Hanne Krogh. Originalen. Ingen andre kan synge den.
  3. Stein Austrud (musikalsk leder og keyboardist) og Tarjei Nysted (fiolin og andre instrumenter) fantastiske improvisasjon rundt "Nå tennes tusen julelys". Den er visst aldri lik, men vil bli godt husket.