Koronapandemi og næringslivsstrategi

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I forbindelse med korona-pandemien, ble det nedsatt et utvalg, det såkalte Holdenutvalget. Dette utvalget skulle evaluere resultatet forskjellige strategier ville føre til. Her kommer konklusjonen:
"Ekspertgruppa som har vurdert de økonomiske virkningene av koronatiltakene, mener at regjeringens «slå ned»-strategi fortsatt er det beste alternativet.

Samfunnsøkonomisk blir det billigst å sikre et stabilt lavt smittenivå, slår ekspertutvalget, som er ledet av Steinar Holden, fast i sin siste rapport som ble offentliggjort onsdag.

– De realøkonomiske kostnadene ved et stabilt hold nede-scenario er betydelig lavere enn i et brems-scenario der smitten gradvis går gjennom befolkningen, heter det i rapporten.»

Det er en glede å fastslå at de som prioriterte menneskelige hensyn, fikk med seg de næringsøkonomiske fordelene ved den strategien et samlet storting valgte.
Det må være et bittert nederlag for dem som hevdet at en svensk modell hadde vært å foretrekke, selv om det ville ført til et mye større antall døde, for det ville jo vært mennesker som var så gamle at det ikke ville gjort så.stor forskjell.

Som en som nærmer seg de 80 med lange steg, er det svært tilfredsstillende å registrere at samfunnets menneskelige reaksjoner er mer regningssvarende enn de samfunnshygieniske løsninger enkelte var talsmenn for, ikke bare for livslengden til oss eldre, men faktisk også for økonomien til næringslivet.
Lurer på hva kynikerne tenker nå? Går de litt i seg selv, eller er grunnholdningene de samme?
Bare for å belyse med tallmateriale:
Norge har nå en fordoblingsrate for dødsfall på 900 dager (235 døde), Sverige 60 dager og 4200 døde.
USA har 100 000 døde, og ville med svensk frekvens, hatt i underkant av 150 000 døde.

Jeg håper slike betraktninger som, f.eks. min motdebattant Jan Berg kom med, ikke blir å lese flere ganger. Det er nok kynisme i verden representert ved ulike styresett, som om ikke vi som lever i et opplyst demokrati, skal vederfares en argumentasjon som de aller fleste etter siste krig, tok hjertelig avstand fra.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken