Disse sterke ordene skrev Nordal Grieg i diktet «Til ungdommen» i 1936, og diktet er kjernen i budskapet til årets 1. mai-aksjon fra Norsk Folkehjelp.

Det er godt å endelig kunne stå skulder ved skulder med dere igjen og kjenne kraften fra en samlet arbeiderbevegelse. I urolige tider som dette, så er det godt å kjenne det fellesskapet og den varmen som et lokalsamfunn utgjør.

I Norsk Folkehjelp vet vi at det er folk som forandrer verden. Folk forandrer verden, ved å stå opp for seg selv og de rundt seg, ved å påvirke, steg for steg, ved å organisere seg og stå sammen.

Etter Russlands angrep på Ukraina 24. februar har hjerteskjærende bilder og historier nådd oss. Bombing av sykehus, boliger i ruiner, seksualisert vold, døde mennesker i gatene og enorme ødeleggelser.

Det vi nå er vitner til i Ukraina er forakt for folkeretten. Selv i krig finnes det spilleregler. Det er forbudt å sikte på sivile. Det er forbudt å ikke skille mellom sivile og militære mål.

Norsk Folkehjelp er en av verdens fremste humanitære mine- og eksplosiv-rydderorganisasjoner. Fra dag en har vi fulgt med for å identifisere bruken av forskjellige våpen. Det går kaldt nedover ryggen når vi hører om trusler med atomvåpen. Vi forsvarer de internasjonale forbudene mot landminer og klasevåpen og roper ut at sivile må beskyttes bedre. I det øyeblikk det er mulig og gå inn i Ukraina for å rydde miner er vi i Norsk Folkehjelp klare! Ja allerede nå har vi levert førstehjelpsutstyr og sikkerhetsutstyr for mineryddere til Ukraina.

I tillegg jobber vi med en plan for humanitært arbeid i samarbeid med lokale organisasjoner og så jobber vi her hjemme med å ta imot flyktninger som kommer, på en verdig og god måte.

Mennesker på flukt er mennesker i krise, uansett hvor de kommer fra. De fortjener å bli møtt med solidaritet og respekt. På Kongsberg er det mange frivillige som stiller opp i Norsk Folkehjelp for å ønske velkommen mennesker på flukt, for å hjelpe de å finne seg til rette. Det vil komme mange flere mennesker til Norge og de trenger vår hjelp.

Samtidig opplever vi at høyreradikale krefter prøver å provosere med rasistiske utsagn og koranbrenning også i Kongsberg. Disse organisasjoner er ikke interessert i å overbevise noen på Kongsberg. Den kyniske strategien er å provosere bråk som så utløser at de rekrutterer flere mennesker på nettsidene sine. Norsk Folkehjelp oppfordrer å snu ryggen til arrangementet på Nytorget ved å delta på en markering på Kirketorget. Vi oppfordrer å ignorere alle provokasjoner for å ikke støtte indirekte høyreradikalere. Vi må holde hodet kaldt og hjertet varmt.