Krona-salget gir ingen økt risiko for brukerne eller for kommunen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det kommer fram i Lp at det har oppstått en usikkerhet blant brukerne av Krona etter at kommunen har besluttet å selge sine aksjer. Det er faktisk ingen grunn til slik usikkerhet.

Kommunen har en avtale med KKPE AS om leie av store arealer, bl.a. teater- og kinolokalene. Denne avtalen er ikke berørt av salget! Og avtalen er fast i 16 år til. Deretter har kommunen opsjon på å forlenge avtalen i inntil ytterligere 20 år, på uendrede betingelser! Leieprisen skal justeres etter endret kroneverdi slik at leieprisen i 2019-kroner også er fast. Avtalen er inngått med aksjeselskapet som eier og leier ut lokalene, og hvem som står bak som eiere har absolutt ingen innvirkning på leieavtalen. Så langt har vi skrevet om kommunens avtalerisiko.

Det samme prinsippet gjelder øvrige leietakere, altså at deres leieavtaler overhodet ikke påvirkes av hvem som eier aksjene i huseier- og utleieselskapet. Så det at Kongsberg kommune nå selger sine aksjer i KKPE AS, betyr ikke at hverken USN eller Fagskolen opplever endringer i leiebetingelser, avtalevarighet, leiepriser eller oppsigelsesfare.

I det norske leiemarkedet er kremleietakerne stat, fylkeskommuner og kommuner. Alle kan være helt trygge på at enhver utleier vil gjøre alt de kan for å beholde et godt forhold til slike langsiktige leietakere. Og alle utleiere vet at usikkerhet er noe av det som offentlige leietakere liker aller minst. Derfor blir både utleieavtaler og salgsavtaler formulert slik at leietakerne ikke skal oppleve noen som helst usikkerhet. Heldigvis er dette tilfellet også i forbindelse med salget av aksjeposten i KKPE AS.

For kommunen reduseres den samlede økonomiske risikoen. Det har med rentenivå og rentekost å gjøre.

Vi vet ingenting om hvordan rentenivået kommer til å endre seg i årene som kommer. Dersom renta skulle stige vesentlig, vil verdien av Krona reduseres fordi renteøkningen vil bety at en stor del av driftsresultatet går med til å betale rentekost. Det kan skje fordi leietakernes leiekost er fast (i 2019-kroner) i mange år! Hele renterisikoen ligger altså hos eier/utleier.

Kommunen har stor gjeld, og den vil øke på grunn av at vi skal bygge enda en skole i aller nærmeste framtid. Det betyr at kommunen er utsatt for betydelig renterisiko. Dersom renta skulle stige mens vi eier 40% av KKPE AS, ville det medføre både høyere rentekost og verdifall på KKPE-aksjene. For renterisikoen sin del er det derfor mye lurere å cashe inn på disse aksjene nå, når prisen er høy og renta lav, og så bruke disse pengene til å nedbetale gjeld.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.