Gå til sidens hovedinnhold

Takk, Havdal

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter kun noen dager i redaktørstolen i Laagendalsposten skal jeg på ingen måte påberope meg noen dyp kjennskap til Kongsbergs dypere politiske liv. Men det trengs heller ikke, når jeg roper et aldri så lite «Hurra» når jeg leser om Semcon Devotek-direktør Hans Peter Havdals utblåsning i onsdagens formannskap i sølvbyen.

Jeg trenger heller ikke å ta stilling til hans eventuelle politiske motiver eller synspunkter på hva som er riktig eller galt om Krona eller studentboliger.

Kronikk:

Arild R. Hansen, fungerende nyhetsredaktør Laagendalsposten

For jeg trekker et lettelsens sukk når en næringslivstopp tar bladet fra munnen.

– Slutt å fordele skyld! Finn løsninger, sier Havdal, og fortsetter:

– Den beste retorikken handler ikke om hvem som tar feil, men hvorfor noe er riktig.

Han kaster lys over det mange av oss tenker om våre folkevalgte – både lokalt og sentralt.

I mitt etter hvert lange liv i journalistikken har jeg vært innom mange av avishusene i Buskerud. Og alle har hatt en ting felles: Gjengangerne. Sakene som vi har skrevet spalte opp og spalte ned om. De lokale sakene som aldri blir landet. Og om de mot formodning skulle bli landet, så diskuteres sakene like heftig – gjerne i årevis.

For min og avisenes del er jo det topp – en god lokal krangel krydrer jo enhver nett- eller avisforside. Men er det alltid like fruktbart?

Neppe.

Vi er nå på full fart inn i valgkampen foran høstens stortingsvalg. Politikere kommer til å overby hverandre i mangt og meget – og de kommer å slå på lyskasterne og se bakover. Hvem sa hva, hvem gjorde hva, og ikke minst hvem gjorde ikke hva.

Jeg hører allerede kranglene, både sentralt og lokalt. Morsomt ja, men tvilsomt om det løser så mange av samfunnets store utfordringer.

Vi snakker om politikerforakt og dårlig valgfremmøte.

Er det bare fordi folk er giddaløse, uengasjerte slabbedasker, eller kan det ha noe med politikernes fremtoning og væremåte å gjøre?

Har det blitt mer prinsipper, show og sirkus enn reell politikk?

Og er det egnet til å få ungdommen til å storme fram på den politiske arenaen. Er det dette som skal til for å få ungdommen til å bli engasjerte innbyggere som dyrker gode verdier til fellesskapets beste?

Er i tvil der, altså.

Derfor er det så befriende at Havdal lar det stå til, og forteller om hvor frustrerende det er å se Kongsberg-politikerne krangle om historien i stedet for å finne løsningene.

– Slutt å krangle, sier han.

Havdal. Tusen takk.

Du satte ord på det mange brenner inne med.

Så får vi håpe politikerne lytter, istedenfor å bli sittende på sin høye hest. Valgkamp til tross.

Les også

Klar tale til politikerne: – Slutt å fordele skyld! Finn løsninger!

 

Kommentarer til denne saken