Gå til sidens hovedinnhold

KSAT har inngått kontrakt med NTNU – skal oppdage giftige alger i havet

Kongsberg Satellite Services (KSAT) skal levere kommersielle bakkestasjonstjenester for satellitter som forskere og studenter ved NTNU bygger.

Det er første gang KSAT leverer bakkestasjonstjenester til en norsk universitetssatellitt.

Det er bakkestasjonstjenester til HYPSO-1 som leveres, et småsatelittprosjekt ved NTNU som har som mål å oppdage og varsle eierne av oppdrettsanlegg om giftige alger i havet.

Gjennom stasjonen på Svalbard skal KSAT sikre at dataene hentes raskt ned fra satellitten og gjøres tilgjengelig for forskerne ved universitetet.

Viktig samarbeid

– Vi er svært glade for å få tilgang til KSAT sine bakkestasjoner på både Svalbard og andre steder, sier førsteamanuensis Egil Eide ved Institutt for elektroniske systemer i en pressemelding.

– HYPSO-1 skal inngå i et overvåkingssystem der vi vil operere både droner og overflatefartøy i så nær sanntid som mulig, og da er det avgjørende viktig å få data fra så mange satellittpasseringer som mulig.

Han mener at samarbeidet med den romrelaterte industrien er viktig, og vil komme både studenter og forskere til gode.

Vil unngå plutselig massedød

Kristian Jenssen, leder i KSATlite, understreker at studentene får en unik praktisk erfaring gjennom prosjektene, som også er verdifullt for KSAT som en mulig fremtidig arbeidsgiver.

– Det er viktig for oss å kunne bidra til at de som ønsker å fordype seg videre i satellitt-verdenen får mulighet til det på det største tekniske universitetet i Norge.

De små satellittene i HYPSO-prosjektet vil bli utstyrt med hyperspektrale kamera som kan «se» mer enn vanlige kameraer ved at de dekker deler av det infrarøde området.

Sammen med droner og autonome fartøy på og under vann, er et av målene å kunne oppdage og varsle oppdrettsanlegg om at giftige alger er på vei. På den måten kan man i fremtiden unngå plutselig massedød av oppdrettsfisk som følge av algeoppblomstring, som senest rammet store deler av norskekysten våren 2019.

KSAT har støttet dette prosjektet også fra sin jordobservasjonsavdeling i Tromsø. Her ser KSAT og partnere på hvordan man kan bruke satellittdata for skille mellom ufarlige og giftige alger ved hjelp av avanserte algoritmer.

– Vi synes det er spennende med nye sensorer som kan brukes i fremtidige systemer for algevarsling og annen kystovervåking som kan bidra til mer kunnskap og fremme havnæringer. I så måte er satellitten med hyperspektrale kamera fra NTNU et svært godt bidrag, sier Kristian Jenssen.

Les også

Tesla vil utvide på Lampeland

Kommentarer til denne saken