Siril tar landssvikeren fram i lyset

Pianist Siril Aufles Valberg spiller musikk av David Monrad Johansen i Sølvsalen søndag kveld, og akkurat det er ikke tilfeldig.

DEL

Aufles Valberg kommer fra Mosjøen i Nordland, og det er nemlig spesielle bånd mellom henne og den mye omdiskuterte komponisten Monrad Johansen.

Nordnorske toner

I løpet av en times tid får publikum høre samlede klaververker av den norske komponisten David Monrad Johansen. Denne komponisten vokste opp i Mosjøen på slutten av 1800-tallet. Selv om han som 16-åring flyttet til Kristiania sammen med familien, sto oppveksten i Mosjøen sterkt i minne og ga inspirasjon til mange av hans komposisjoner.

Monrad Johansen var en markant person i norsk kulturliv, men som komponist var han svært selvkritisk og alltid på søken etter ny lærdom.

Pianolæreren til Siril Aufles Valberg introduserte henne for et lite stykke, kalt «Kværnslaat» allerede på kulturskolen. Siden han komponistens musikk fulgt henne gjennom studier på Toneheim folkehøgskole og Norges musikkhøgskole.

Impresjonistisk

– For meg, som musiker, er det viktig å passe på at god norsk klavermusikk står på konsertprogrammet. Chopin og Bach vil alltid bli spilt, mens David Monrad Johansen har havnet litt i skyggen og må holdes i live, sier Valberg.

Kanskje er det hans medlemskap i NS og påfølgende landssvikdom som har ført til at musikken har havnet i skyggen av andre norske komponister.

– Det betyr veldig mye for meg å f reise rundt og holde konserter med denne musikken. Det er noe med det impresjonistiske og folkemusikkinspirerte tonebildet som virkelig treffer meg, sier Valberg.

Søndag 17. mars blir hun altså å høre i Sølvsalen på Krona.

LES OGSÅ:

Flott og variert UKM-show i Numedalshallen

Rigmor var med g startet viseklubben for 50 år siden – nå skal hun skrive bok

Får 12.000 kroner ekstra

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags