Barnebok og julekalender

SAMARBEIDER: Øistein Monsen (t.h.) og Fartein Døvle Jonassen samarbeider om ny barnebok. (Foto: Grete Strømsøyen).

SAMARBEIDER: Øistein Monsen (t.h.) og Fartein Døvle Jonassen samarbeider om ny barnebok. (Foto: Grete Strømsøyen).

Av
Artikkelen er over 18 år gammel

Fartein Døvle Jonassen (29) fra Kongsberg og Øistein Monsen (27) fra Oslo, mange husker ham som «Øistein» fra Lillelørdag, har nettopp gitt ut den frodige fortellingen «Historien om Allefall».

DEL

Sammen har de også laget «Julekalender» på Metropol TV, Oslokanalen til NRK. Torsdag leser de på Isaksens Bokhandel i Kongsberg.

Vi møter Fartein og Øistein på Evita kaffebar i Brugata i Oslo - der flyter sigarrøyken og samtalene lett og livlig.

- Hva handler den om,«Historien om Allefall«?

- Det hele starter med at Frittefrua finner en koffert med et speil i. Dette viser seg å være et magisk tryllespeil. Men så forsvinner speilet plutselig, samtidig med at Mystisk Mager Margmann dukker opp på øya. Frittefrua trommer sammen til jakt på ham, men heltene i boka, Arin og Mia, de er slett ikke så sikre på om det er Margmann som er tyven. Så de oppsøker Gammel Rev for å søke råd.

MT: Snubledrager.

- Fortell om Allefall?

- Allefall er en øy som ser ut som en smultring omtrent, den har en stor sjø i midten, - og til denne øya har de kommet alle de vi ikke hører så mye om lenger: Alver, nisser, snubledragene, gnissene osv.

- Snubledrager?

- Alver og nisser og feer og troll har alle hørt om selvfølgelig, men snubledragene har bare vi visst om: De har store, klumpete, tettsittende føtter og flate, myke neser. Gnissene er det også bare vi som vet om, de har forresten fire armer, og veldig runde mager.

- Men fortellingen er en krimhistorie?

- Ja, det er en krimhistore som passer for mange. I Oslo leste vi for tiåringer, og de var veldig lydhøre, men den kan nok leses for barn på seks år også.

- Og det skal komme flere historier om Arin og Mia?

- Ja, du vet, Allefall har også en spennende forhistorie, om døra til Baklandet, der alle slags eventyrvesener forsvant inn, helt til den onde trollmannen fikk den stengt.

MT: Julekalender på nettet.

- Og dere selv har laget Brian Henriksens julekalender for Metropol TV. Hvem er denne Brian?

- Han er en vitenskapsmann som forsker på jula, og det er et prosjekt som tar helt av. Vår favorittepisode er nok den episoden der han forsøker å rekonstruere det som skjer i stallen på julaften. Brian blir så redd for at kua skal spise opp Jesusbarnet at han ikke legger merke til at røkelsen antenner høyet. Så må de slokke brannen, og det hele ender rett og slett med en syndeflod. De som bor i Kongsberg kan forresten se sendingene på Internett: www.feed.no/info/julekalender.htm, eller i Oslo, for eksempel i pausen på Metropol Live.

MT: Bekkedokkhuset

- Hvordan er det å lage fortellinger sammen, krangler dere ofte?

- Vi krangler ikke, men vi er ofte uenige. Heldigvis er vi flinke til å forkaste dårlige ideer (sier Fartein). Og så har vi helt forskjellig temperament (sier Øistein) Fartein er sindig og tenker seg om, men jeg er helt turbo og har nye ideer hele tiden.

- Men vi har en ting felles, vi er veldig late. Alle historiene våre er laget på kafé.

Dette gir intervjueren noe å tenke på, siden hun vet at Fartein er oversetter, forfatter og sivilarbeider - samtidig, og Øistein er konseptutvikler i et firma som jobber med web og SMS, samtidig som han er forfatter - og begge to lager TV.

- Det viktigste er å gjøre det som er gøy, sier de nærmest i kor.

- Torsdag skal dere lese i Isaksens Bokhandel. Ikke bare om Arin og Mia og Mysseskogen, men om Bekkedokkhuset også kanskje?

- Ja, Bekkedokkhuset er vår tribute to Kongsberg.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags