Musikk med frokost på biblioteket

MUSIKER: Barokkbratsjist Mari Giske holder foredrag på biblioteket lørdag 27. januar.

MUSIKER: Barokkbratsjist Mari Giske holder foredrag på biblioteket lørdag 27. januar. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Musiker Mari Giske skal fortelle om språk og musikk på Kongsberg bibliotek.

DEL

Arrangementet finner sted lørdag morgen under Glogerfestspillene.

«Tonenes talekunst» heter foredraget. Hekt konkret blir foredraget om hvordan barokkmusikk snakker til oss, basert på en serie hun har laget for NRK P2 om musikk og følelser.

Selv er Mari Giske barokkbratsjist og hun har med seg tre andre musikere fra Barokkanerne til arrangementet.

– Språket og musikken har vokst opp nærmest som siamesiske tvillinger gjennom menneskets historie, og selv musikk uten tekst har mange klare fellestrekk med språket, sier Mari Giske.

– Både språk og kroppsspråk spiller også sterke roller i musikkens evne til å vekke følelser i oss, og alt dette var noe barokkomponistene var opptatt av, fortsetter Giske.

ENSEMBLE: Tre av musikerne i Barokkanerne er med på frokostkonserten. Bildet er fra Glogerfestspillene i fjor.

ENSEMBLE: Tre av musikerne i Barokkanerne er med på frokostkonserten. Bildet er fra Glogerfestspillene i fjor. Foto:

LES OGSÅ: Tar et dypdykk i leserbrevets historie

Tidligmusikk

Mari Giske kommer fra Trondheim og har spesialisert seg på bratsj. Hun startet sitt musikalske liv som fiolinist, og er nå frilansmusiker innenfor orkester- og kammermusikk på moderne bratsj. Giske er utdannet fra Norges musikkhøgskole og har diplomeksamen fra konservatoriet i Den Haag.

Hun har spilt barokkbratsj i ledende ensembler i London i åtte år og er i dag en viktig pådriver for det norske tidligmusikkmiljøet.

– Musikken har et potensial til å gå forbi intellekt, å kjennes i kroppen og kommunisere direkte til følelsene våre, sier Giske.

LES OGSÅ: Ny mulighet til å høre Andsnes

Klang

Til frokostkonserten har Mari Giske med seg tre musikere fra Barokkanerne; Ingebjørg Chrisophersen, Gunnar Hauge og Jadran Duncumb.

Barokkanerne er Norges mest aktive barokkensemble. Ensemblet ble opprettet i 1989 som et av de første ensemblene i landet som utelukkende benytter seg av originalinstrumenter og som bygger sine musikalske tolkninger på kilder fra den tiden musikken ble skrevet.

De har gjestet Glogerfestspillene flere ganger tidligere, blant annet under fjorårets avslutningskonsert sammen med guttesopranen Aksel Rykkvin.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags