– Det blir stor stas å få Olof tilbake til Kongsberg

SKAL FOREDRA: Fartein Valen-Sendstad skal fortelle om møtet mellom komponisten Farten Valen og maleren Agnes Hiorth.

SKAL FOREDRA: Fartein Valen-Sendstad skal fortelle om møtet mellom komponisten Farten Valen og maleren Agnes Hiorth. Foto:

Under Glogerfestspillene arrangeres det ikke bare konserter, men også arrangement der ordene står vel så sentralt som musikken.

DEL

– Glogergloser er et forum hvor tanker og musikk møtes, et slags konsertforedrag hvor ord og toner går i hverandre, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke.

– Inspirert av Glogerfestspillenes tema har vi invitert mennesker til å gjøre et dypdykk og dele sine tanker med publikum, og festspillmusikere fremfører verk som underbygger disse tankene, fortsetter Gericke.

I år er det professor i religion Fartein Valen-Sendstad og dirigent Olof Boman som på hver sin måte vil la «Det søkende mennesket» være utgangspunkt for refleksjon.

Dette vil være en unik mulighet til å samle noen nye tanker og innganger for samtalene og konsertene gjennom festspillhelgen.

KOMMER TILBAKE: Olof Boman, tidligere kunstnerisk leder i Glogerfestspillene, skal fortelle om hvor musikken kom fra.

KOMMER TILBAKE: Olof Boman, tidligere kunstnerisk leder i Glogerfestspillene, skal fortelle om hvor musikken kom fra. Foto:

Olof gjør comeback

Fredag 25. januar er det Olof Boman som tar publikum gjennom noen morgenfunderinger rundt hva kildene sier og hvorfor det er viktig å vende tilbake til dem i musikken og i andre deler av våre liv.

Olof Boman har ledet festspillene sammen med Isa Katharina Gericke tidligere, og under Glogergloser på Kongsberg bibliotek reflekterer han rundt musikkens opprinnelse.

– Regissøren Ingmar Bergman stilte i sitt radioprogram for mange år siden spørsmålet: «Hvor kommer musikken fra?», sier Olof Boman.

– Spørsmålet vekket åpenbart noe hos lytterne. Svarene strømmet på, med mer eller mindre filosofiske tanker. I den klassiske musikken finnes det vi kaller Historically Informed Performance. Dette betyr at man forsøker å finne ut hvordan det var da musikken ble skrevet og fremført for første gang. Hvor mange spilte i orkesteret, hvordan instrumentene så ut, og hvilken klang de hadde. Lokalet og akustikken der ble musikken ble spilt er også interessant, sier Boman.

– Det blir stor stas å få Olof tilbake til Kongsberg, sier Isa, som selv deltar med noen kunstneriske innslag under Bomans Glogergloser.

Religion

Lørdag 26. januar er det religionsprofessor Fartein Valen-Sendstad som står på scenen under Glogergloser på EnergiMølla.

– Det søkende mennesket engasjerer, tenner og inspirerer, sier Fartein Valen-Sendstad.

– Han tar utgangspunkt i møtet mellom komponisten Fartein Valen (1887–1952) og maleren Agnes Hiorth (1889–1984). dette er to til de grader søkende mennesker, og sultne sjeler, fortsetter han.

Professor Valen-Sendstad er selv grandnevø av Fartein Valen som var en banebrytende komponist. Han har en særstilling i norsk musikkhistorie, mest kjent for sine atonale verk. I Valenheimen, Fartein Valens hjem i Valevåg utenfor Haugesund henger elleve malerier av Agnes Hiorth, kanskje den mest kjente portrettmaleren på 1900-tallet.

– I Oslos kunstneriske miljø var Agnes Hiorth en viktig personlighet. Hun hadde god kontakt med andre kunstnere, og hennes atelier var torsdagskveld annenhver uke åpent for besøkende. Hit kom unge kunstmalere, men også forfattere og komponister, deriblant Fartein Valen, og diskusjonstemaene var mange, sier Isa Katharina Gericke.

Klaverduoen «20 fingre» med Kristin Fyrand Mikkelsen og Gunnar Flagstad vil fremføre musikk passende til morgenstunden.

LES OGSÅ:

Drikking, grådighet, gambling og lyst

Bjella åpner konferanse i Kongsberg

Skandinavisk toppduo til Glogerfestspillene

- En med midtlivskrise og ei med ammetåte har satt sammen programmet

Maria har det meste klart til MinioGloger

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags