– Avslutningen blir både festlig og symbolsk

Barokkanerne: Et ensemble med stor rutine skal sørge for festmusikk i Kongsberg kirke søndag 29. januar.

Barokkanerne: Et ensemble med stor rutine skal sørge for festmusikk i Kongsberg kirke søndag 29. januar.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den engelske barokktrompet-helten Mark Bennett leder avslutningskonserten under årets festspill.

DEL

Med seg i Kongsberg kirke har han gjesteartistene Barokkanerne og Aksel Rykkvin.

Barokkanerne er et ensemble med stor rutine, mens den unge guttesopranen Aksel Rykkvin er en ny stemme som har gjort seg internasjonalt bemerket.

– I barokkmusikken er trompeten gledens og seierens instrument, så vi har valgt den engelske barokktrompetisten Mark Bennett til å lede oss gjennom avslutningskonserten, forteller festspillenes musikalske leder, Isa Katharina Gericke.

LES OGSÅ: Grønn, rød og svart løype

Demring

Bennett har med seg det eminente ensemblet Barokkanerne, det Oslo-baserte tidligmusikkensemblet som debuterte sommeren 1989, og er av Norges mest aktive barokkensembler.

Årets festspilltema er «demring». Den timen på morgenen før mørket slipper helt og før soloppgangen tar til.

– Spenningen og drivkraften ligger ofte i det at vi vet hva vi legger bak oss, men ikke hva som venter når dagslyset og solen åpenbarer alt, sier Isa, og fortsetter.

– Det er derfor stor stas å få besøk av den unge norske guttesopranen Aksel Rykkvin på Glogerfestspillene. På kort tid har han gjort seg internasjonalt bemerket med sin vakre og virtuose stemme.

LES OGSÅ: Lokale blåsere møter verdensstjerne

Klassisk skolert

Aksel er født i 2003 og er klassisk skolert fra barnekoret ved Den Norske Opera og Ballett samt Oslo domkirkes guttekor.

Han er svært etterspurt som solist til operaer, konserter og musikkfestivaler over hele Norge.

I mars 2016 oppnådde han anerkjennelse internasjonalt for sin rolle som «The boy» i Rolf Wallins nye engelskspråklige opera «Elysium».

I januar 2016 spilte han inn debutalbumet «AKSEL! Arias by Bach, Handel og Mozart» i London med Orchestra of the Age of Enlightenment.

Justin Bieber

Da han i 2015 ble spurt om hva han ville bli, svarte han «den klassiske musikkens svar på Justin Bieber».

Han er allerede en guttesopran i verdensklasse og Financial Times har omtalt Aksel som «uhyre god, med en musikalsk sikkerhet og klangrikdom som er nesten overmenneskelig».

LES OGSÅ: - En musikalsk manifestasjon av musikklinja

Musikalsk fyrverkeri

Avslutningskonserten «The Trumpet Shall Sound» vil først og fremst preges av festmusikk. Barokkanerne skal by på englesang, blankpussede barokktrompeter og stramme pauker.

Vi får høre Bachs 4. orkestersuite i D-dur og verk av hans samtidige komponistkolleger Fasch og Telemann i tillegg til et knippe arier fra Händels oratorieskatt.

Glogerfestspillene arrangeres i Kongsberg fra 25. til 29. januar. Festspillene har fått sitt navn etter den tyske orgelbyggeren Gottfried Heinrich Gloger.

I dag er Kongsberg Glogerorgel Nordens største historiske instrument med 42 stemmer.

LES OGSÅ:

Se hvem som fikk penger av banken

Stjerneorkester til festspillene

Ønsker å bli mer tilgjengelige for folk flest

Underskudd de siste tre årene

Artikkeltags