Galskap og gladskap

HUMOR: Gunnar Flagstad og Frank Havrøy byr på seg selv under lunsjkonserten i Smeltehytta fredag 27. januar.Pressebilde

HUMOR: Gunnar Flagstad og Frank Havrøy byr på seg selv under lunsjkonserten i Smeltehytta fredag 27. januar.Pressebilde

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

På lunsjkonserten fredag under Glogerfestspillene skal galskap og gladskap gå hånd i hånd.

DEL

Gunnar Flagstad og Frank Havrøy tar tak i flere av sangene til Schubert og forsøker å ta disse tilbake inn i en intim sfære på Smeltehytta.

LES OGSÅ: Skal vise fram kulturbyen Kongsberg

Allsidig duo

Frank Havrøy har mange strenger å spille på. Han er sanger, komponist, arrangør og medlem av vokalgruppen Nordic Voices. Det er første og fremst sangeren og humoristen Frank Havrøy publikum får møte under denne lunsjkonserten.

Barytonsolisten har sunget på en rekke konserter med både verdslig og kirkelig preg og vært med i flere operaoppsetninger.

Gunnar Flagstad spiller klaver og er førsteamanuensis i akkompagnementet. Han har opptrådt i ledende konserthus, som blant annet Wigmore Hall og BBC Radio 3. Han er jevnlig gjest i NRK radio og TV, og har turnert landet rundt med Rikskonsertene. Som kammermusiker spiller han blant annet i Tine Thing Helseth Quintet.

LES OGSÅ: Grønn, rød og svart løype

Anerkjent etter sin død

Den østerrikske komponisten Franz Schubert (1797 – 1828) regnes som et av de største navn i musikkhistorien, men ble først anerkjent etter sin død.

Han ble kun 31 år gammel og hans følelsesladde musikk og korte, tragiske kunstnerliv gjorde Schubert til en representant for romantikken. Det misforståtte geniet er først og fremst kjent som skaperen av den romantiske Lied, det vil si tonesatte dikt som synges til klaverakkompagnement. Han brøt med tidligere komponisttradiosjoner og tenkte nytt når det gjaldt harmoni og klangbehandling.

LES OGSÅ: Lokale blåsere møter verdensstjerne

Følelser

På lunsjkonserten får publikum blant annet høre «Städchen» og «Der Atlas». I «Städchen» (Serenade) ber sangeren innstendig sin kjære om å gjøre ham lykkelig. Frank Havrøy og Gunnar Flagstad gir denne vakre melodien et annet innhold og nye dimensjoner.

Lied-samlingen «Schwanesang» (Svanesang) ble skrevet kort tid før Schuberts død i 1828 og fikk derfor betegnelsen for en kunstners siste verk.

LES OGSÅ: Ønsker å bli mer tilgjengelige for folk flest

Ingenting er feil

Et av diktene som ble tonesatt i samlingen var «Der Atlas» der sangeren, som forventet enten evig lykke eller evig jammer, fikk det siste og klandrer seg selv for tyngden av sorgen som han må bære.

Utgangspunktet for konserten er at ingen musikalske ideer er feil og at ingen innspill skal gå upåaktet hen.

LES OGSÅ:

- Avslutningen blir både festlig og symbolsk

Underskudd de siste tre årene

Solfte 3.400 Gloger-billetter

Piloter på kultur-økonomi

Artikkeltags