– I denne operaen må jeg dessuten tolke en rollekarakter jeg absolutt ikke kan fordra

SPRUDLEMAMMA: Isa Katharina Gericke har hovedrollen i kammeroperaen «Kommentarfeltet»

SPRUDLEMAMMA: Isa Katharina Gericke har hovedrollen i kammeroperaen «Kommentarfeltet»

Artikkelen er over 1 år gammel

Under Glogerfestspillene kan du få oppleve lidenskapelige nettdebattanter, vemmelige nett-troll, oversprudlende bloggere og sidekommentatorer synge ut i en opera.

DEL

Tekstforfatter Marianne Meløy og komponist Trygve Brøske har ivrig fulgt med i kommentarfeltene og laget en opera basert på tekster derfra. Kammeroperaen var en av de første i verden som ble skrevet om denne typen nettvirkelighet og blir fremført under Glogerfestspillene.

LES OGSÅ: Konsert med verdensstjerne er utsolgt

Tar tempen

– Kommentarfeltet tar temperaturen på tiden vi lever i, sier daglig leder Margit Åsarmoen.

– I kammeroperaen møter vi nettroll, glade bloggere, fitnessguruer, selvlærte fagspesialister, bløtdyr og i alle fall en moderator. Det blir saftige kraftsalver, såre skrik, nådeløse utskjellinger, hatretorikk, bolleoppskrifter og ett og annet digitalt selvmord, lover hun.

– Endelig en opera med et utrolig aktuelt og viktig tema, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke.

Glogerfestspillene vil i år ha fokus på «ordskifte», og denne operaen sier en hel del om retorikken i vår tid. Sosiale medier, kommentarfelt, språk og holdninger på internett bryter tidvis med anstendighet, fornuft og respekt for hverandre. Alt dette skildres musikalsk når fire hovedroller med helt ulik bakgrunn møtes til nådeløse samtaler på nettet.

PÅ DO: Mye av skrivingen foregår når man sitter på do, faktisk.

PÅ DO: Mye av skrivingen foregår når man sitter på do, faktisk.

LES OGSÅ: - I vår tid er ordskifte som kommunikasjonsform utsatt

Bolleoppskrifter

Kammeroperaen «Kommentarfeltet» varer bare i litt over en time og henvender seg til alle som er gamle nok til å bruke internett. Urpremieren fant sted på Trøndelag Teater under Trondheim Kammermusikkfestival i 2015. Billettene ble revet bort i løpet av få minutter, og ble en suksess. Siden har den blitt invitert til flere steder rundt om i landet. Under Glogerfestspillene vil kammeroperaen settes opp i musikkteatret torsdag kveld.

– Her er det bare å ta med ungdommene og komme, sier Isa Katharina Gericke som spiller rollen som «sprudlemamma».

– Det har vært spennende å arbeide med dette stoffet som er så aktuelt, morsomt og skremmende på samme tid. Publikum får møte klassiske nettkarakterer, menneskene bak disse identitetene og handlingen har i seg elementer fra nær nettvirkelighet. I denne operaen må jeg dessuten tolke en rollekarakter jeg absolutt ikke kan fordra, sier Isa.

LES OGSÅ: Inviterer jazzen med på Gloger

Sangstudenter

I kammeroperaen spiller Isa sammen med Maija Skille, Torstein Fosmo og Andreas Elvenes. I tillegg er det fire nettkommentatorer som tolkes av sangstudenter fra konservatoriet i Trondheim.

Musikken som har et stort spenn, med referanser til både kabaret og kjente operaer, underbygger karakterene og er komponert av Trygve Brøske. I operaen har han med seg eminente musikere fra Trondheim Sinfonietta og Erlend Smalås på kontrabass og tuba.

LES OGSÅ: Skal forene tango med Bachs klangverden

Samtale

Operakvelden under Glogerfestspillene starter med en samtale om kommentarfelt generelt. Redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten innleder praten mellom blant andre Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord og tekstforfatter Marianne Meløy.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags