Nok en gang presenterer Jazz Evidence en herlig miks av sikre vinnere med bred appell og nye talenter som vil prege jazz-Norge i fremtiden. Alle hentet fra øverste hylle og med kvalitetsstempel fra jazzklubbens leder Tor Dalaker Lund, som kjenner norsk og internasjonal jazz bedre enn noen.

– Jeg føler at vi har sydd sammen et program som favner bredt og har appell til et stort publikum. Samtidig løfter vi fram et par nye band med svært lovende musikere som fortjener å komme fram i lyset, sier Dalaker Lund.

I løpet av høsten kan du blant annet glede deg til et gjensyn med Tora Augestad og Music for a While, supersaksofonist og nå også operasanger Håkon Kornstad, fiolinisten Ola Kvernberg med sin eminente trio, stjernelaget i Cortex – og ikke minst de de to hyperaktuelle lokale konstellasjonene Krokofant og sPacemoNkey.

Krokofant

Krokofant slår an tonen allerede onsdag 27. august. De to kongsbergmusikerne Tom Hasslan (gitar) og Axel Skalstad (trommer) har sammen med den garvede saksofonisten Jørgen Mathisen tatt publikum og kritikere med storm med sin selvtitulerte debutplate, hvor de fornyer progtradisjonen.

I sommer har de også markert seg på viktige festivaler som Kongsberg Jazzfestival, Copenhagen Jazz Festival og Øyafestivalen.

– Det er moro at de gjør slik suksess, og det er så absolutt fortjent, sier Dalaker Lund.

sPacemoNkey

Tangentvirtuosen Morten Qvenild er det lokale innslaget i suksessprosjektet sPacemoNkey, hvor han samarbeider med den meritterte trommeslageren Gard Nilssen. Duoen spiller på Mølla 10. september.

De to fant tonen i bandet til Mathias Eick, og ble enige om å utforske duoformatet sammen. Resultatet ble albumet «The Karman Line», som gikk sin seiersgang blant norske og internasjonale kritikere.

Blant annet har verdens viktigste jazznettsted All about jazz viet platen bred omtale, og anmelderen konklusjon er: «Surprising and stimulating music. sPacemoNkey is a unique duo, with a distinct and highly personal sound and interplay of its own.» Blant de hjemlige kritikerne fastslår Dagsavisens Roar Helgheim at det dreier seg om en «ei musikalsk romferd av dimensjoner».

Cortex

17. september er det duket for Cortex med den dyktige og allsidige trompeteren Thomas Johansson i front. Han er initiativtaker til bandet som primært spiller hans komposisjoner.

– Cortex spilte også på Mølla for et par år siden, og de gikk rett hjem hos publikum med en musikk med veldige temperament og trøkk. De er tydelig inspirerte av 60-tallsmusikken til de stilskapende legendene Ornette Coleman og Don Cherry.

Gruppen er også plateaktuell med «Live» .

– Hvis Cortex dukker opp i nærheten av deg i framtida, er det ingen vits å nøle. Kjøp billett og kom deg på jazzklubb! For Cortex får det til å koke!, skriver Jan Granli på nettstedet salt peanuts.

Ola Kvernberg Trio

Jazzfestivalens store musikerpris er en garanti for at du tilhører toppsjiktet i norsk jazz. To av vinnerne stiller på Mølla 24. september, når fiolinisten Ola Kvernberg entrer scenen med sin trio. Kvernberg fikk prisen i 2012, mens bassisten Ole Morten Vågen erobret den i 2009. Tredjemann i laget er den allsidige trommeslageren Erland Dahlen, best kjent fra Madrugada.
Dalaker Lund lover stor musikalsk variasjon, lekenhet og spilleglede fra første strøk med dette stjernelaget på scenen.

Håkon Kornstad

8. oktober er det duket for nok en jazzprisvinner i form av saksofonisten Håkon Kornstad.

Etter å ha etablert seg som saksofonist av ypperste internasjonale format har Kornstad studert opera og sikret seg en mastergrad på Operahøyskolen. Han har imidlertid ikke lagt saksen på hylla, og på denne konserten får du møte han i alle avskygninger.

– Kornstad skriver i en e-post at «det blir en salig blanding av alt jeg holder på med, inkludert solo sax, looping og sang». Meget lovende, fastslår Dalaker Lund.
Meget lovende er også to nyskapninger innen norsk jazz, Waldemar 4 og DANAMA, som konserterer henholdsvis 5. og 19. november. (Se egen sak).

Music for a while

– Tora Augestad ville svært gjerne tilbake Kongsberg, og vi kunne selvsagt ikke si nei til en slik godbit, sier Dalaker Lund om «julekonserten» 3. desember.

Da stiller hun på Mølla i spissen for kremlaget Music for a while som i tillegg til Augestad består av noen av landets fineste jazzmusikere i form av Stian Carstensen (trekkspill), Mathias Eick (trompet), Martin Taxt (tuba) og Pål Hausken (trommer).
Augestad har vunnet kongsbergpublikums hjerter ved flere anledninger, både på jazzfestivalen, Mølla og under Glogerfestspillene. Denne gang kommer hun med en rykende fersk plate i bagasjen.

– I 2014 feirer Music for a While sitt 10-årsjubileum, I den anledning slipper vi vår tredje plate «Canticles of winter». Det er en ettertenksom vinterplate hvor Music for a While videreutvikler barokksporet fra den bejublede platen «Graces that refrain» fra 2012 sammen med julesanger i ny drakt, skriver Augestad til jazzklubben.