Gå til sidens hovedinnhold

Slik jazzer du problemfritt

Artikkelen er over 7 år gammel

Markedssjef Anne-Thea Haavind gir deg årets jazzguide, med all praktisk info du trenger.

Billetter og inngang

Har du kjøpt kirketorgetpass, festivalpass eller dagspass skal disse billettene byttes inn i bånd i salgsbodene i festivalgata eller på kirketorget. Billetter til enkeltkonserter på Kirketorget skal også byttes inn i bånd på de samme stedene på konsertdagen. Det anbefales å gjøre dette tidlig på dagen for å unngå å måtte stå i kø ved Kirketorget.
Inngang til konsertene på Kirketorget skjer opp Stukenbrocks gate. Inngang for handikap er fra Sølvverksgata og Kirkegata. Handikap med ledsager må skaffe ledsagerpass og ledsagerbillett. Billett kjøpes på Billettservice og man må hente ledsagerpass i salgsbodene før konserten.
På Kirketorget er det vergeordning under årets festival. Vergeskjema må fylles ut og printes på forhånd. Skjemaet finner man på jazzfestivalens nettsider. Det skal leveres i salgsbodene i festivalgata og byttes mot vergebånd til personen over 25 år og personen under 18 år. Vergen får da ikke kjøpe alkohol på Kirketorget.
På Madcon-konserten kan alle mellom 13 og 18 år hente ut bånd mot å vise legitimasjon hele dagen. Dette anbefales å gjøre tidlig på konsertdagen.
På klubbscenene (altså på utestedene) kommer man med billetter i døra. Det er ikke mange igjen og festivalen garanterer ikke at man kan kjøpe billetter i døra. Lurt å gjøre på forhånd!

Trafikk og parkering

Den viktigste oppfordringen fra Kongsberg Jazzfestival er å la bilen stå igjen hjemme. Nybrua og Christian Augusts gate er stengt under hele jazzfestivalen. Både i gata og på brua vil det stå matboder og salgsboder. Det vil bli vanskelig å bevege seg med bil i sentrum og ben, sykkel og kollektivtransport er anbefalt å bruke.
Togene vil gå som vanlig til og fra Kongsberg med avgang fra Oslo S ni over hver hele time og avgang fra Kongsberg 35 min over hver time. Siste avgang mot Drammen/Oslo er 22.35.
Det vil kunne parkeres biler i Haspa, på togstasjonen og ved Teknologiparken. Vestsida vil bli så å si stengt under festivalen, og det blir vanskelige kjøreforhold.

Transport

Brakar setter opp jazzbusser også i år. De som bor på Gamlegrendåsen og på Numedalsveien-Skavanger-Lindbojordet kan benytte bussene som har siste avgang fra Knutepunktet kl. 02.20 fredag og lørdag under festivalen. Onsdag og torsdag går siste buss til Gamlegrendåsen Nord kl. 23.50 og til Lindbojordet og Gamlegrendåsen Sør kl. 00.20.

Mat og drikke

I år vil det bli enda større og bedre mattilbud på Kirketorget enn tidligere. Det vil være fire «litt bedre» tilbud på Kirketroget og ellers mat i jazzgata, som vanlig. Et stort europeisk matmarked vil holde til på Nymoens torg.
Spisestedene i Kongsberg er forberedt på mange mennesker og det er satt opp jazzmenyer de fleste steder. Mange steder er det allerede fullbooket, men det er fremdeles mulig å ringe og bestille bord noen steder. Ellers er det mat på Kirketorget hele dagen og hele kvelden. I barnivalparken kan man ha med seg egen mat eller kjøpe i bodene som vil bli satt opp der.
Det vil stå matboder ved Tinius Olsen skole. Matservering får man også i Naustet i fellesbrukskrysset. På lørdag blir det satt opp ekstra matboder i Prestegårdsparken på Kirketorget. Alkohol kan man kjøpe stort sett overalt der det er musikk, bortsett fra i barnivalparken.

Betaling og bonger

I år blir det ikke brukt Cashlesskort. Det betyr at man må komme med kontanter eller kort for å kjøpe mat og alkohol.
Festivalen oppfordrer alle til å betale med kort eller å kjøpe bonger før konsertene. Bongene kan man bytte inn i alkohol på utsalgsstedene til jazzfestivalen. Bongene kan kjøpes på Billettservice, i salgsbodene eller på enden av Nybrua fredag og lørdag.

Kirketorget

Kirketorget blir større og skal kunne romme flere mennesker enn noen gang tidligere. Lysthusscenen er på plass også i år. Egen handikaptribune vil bli satt opp ved kirken. Her er det viktig å huske på å bestille ledsagerbillett på forhånd, dersom man må ha med seg en ledsager.
På Stevie Wonder-konserten lørdag vil det være et sitteområde bakerst på Kirketorget for dem som trenger å slappe av litt under konserten.

Sanitet

Frivillige leger og hjelpepersonell patruljerer alltid under festivalen. I år er det ekstra mange frivillige som hjelper til. Legevakta kjører ekstra bemanning fredag og lørdag. Nina Stølen, leder for legevakta på Kongsberg er klar for at det blir mye å gjøre i jazzen, som de har erfart tidligere år.
Men sanitetsgruppa til jazzfestivalen er på stedet, og kan løse mange av problemene som oppstår. Det er ikke bare fulle mennesker som er problemet, men folk blir gjerne syke når så mange folk samles på ett sted, sier Stølen.
Toaletter vil bli satt opp ved Bergseminaret, i barnivalparken, i bodgata og på kriketorget.

Overnatting

Selv om bussene går kan det kanskje friste mer å sove i Kongsberg under festivalen. Derfor vil det som alle andre år settes opp festivalcamp ved svømmehallen.
Byens hoteller er så godt som fullbooket, men det går an å ta en telefon og høre. Ellers er det hoteller og gjestegårder i Lampeland, Svene og Hokksund som det går an å benytte.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.