Se hvem som er klare for jazzen

Frijazz: Ståle Liavik Solberg (trommer), Mette Rasmussen (saksofon), Alan Silva (keyboard) skal holde konsert i Sølvsalen sammen med Marshall Allen (saksofon). Pressefoto

Frijazz: Ståle Liavik Solberg (trommer), Mette Rasmussen (saksofon), Alan Silva (keyboard) skal holde konsert i Sølvsalen sammen med Marshall Allen (saksofon). Pressefoto

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tre nye navn er klare for årets jazzfestival i juli.

DEL

Alan Silva og Marshall Allen er ekte produkter av 1960-tallets frijazz. Nå møter superveteranene to av dagens mest profilerte «frie»musikere, Mette Rasmussen og Ståle Liavik Solberg på Kongsberg Jazzfestival.

Veteraner

Alan Silva slo igjennom som bassist med storheter som Cecil Taylor, Albert Ayler og Archie Shepp. I dag er han like mye keyboardist. I trioen Alan Silva’s Free Electric Band har han fått med seg den danske saksofonisten Mette Rasmussen og den norske trommeslageren Ståle Liavik Solberg.

Som en ekstra bonus tar trioen nå med seg saksofonisten Marshall Allen med seg til Kongsberg. Allen har tjent trofast i Sun Ra Arkestra i mange tiår.

Bandet holder konsert i Sølvsalen på Krona lørdag 9. juli.

Frijazz

Irene Schweizer (piano) og Pierre Favre (trommer) er sveitsiske musikere som lenge har vært sentrale musikere i europeisk frijazz og improvisasjonsmusikk.

Disse to musikerne har nærmest kultstatus, og den som har opplevd en konsert med dem, skjønner hvorfor. Da demonstrerer de hva samspill virkelig er. De improviserer fritt, men lytter til hverandre, tar imot utfordringer og slynger nye innspill tilbake. Og hele tiden makter de å beholde en form og en struktur på det musikalske forløpet.

I første halvdel av 1960-tallet var det to sveitsiske musikere som på hver sin kant utforsket alt det spennende og utfordrende som lå i den nye musikalske uttrykksformen som gikk under navnet avantgardejazz. I 1966 møttes de for første gang på Montreuxfestivalen og fra da av har de samarbeidet både som duo og i ulike grupper. I dag blir disse to sett på som to av de virkelige pionérene innen europeisk frijazz og impro.

Duoen holder konsert i Smeltehytta torsdag 7. juli.

Messingblåser

Trompeteren Magnus Aannestad Oseth fra Nedre Eiker er godt kjent i jazzmiljøet på Kongsberg. Nå synes Kongsberg jazzfestival at det er på tide at han eksponeres for et stort festivalpublikum.

25-åringen er for tiden bosatt i Berlin etter at han fullførte sin mastergrad i utøvende trompet fra Rytmisk Musikkonservatorium i København.

Hans allsidighet har gjort ham til en meget etterspurt musiker og foruten sin debutkonsert i Oslo Konserthus i januar 2014, ble han som første og eneste nordmann utvalgt til å være en del av JM Jazz World Orchestra samme år.

Konserten med Aannestad Oseth og hans musikere holdes på Grand fredag 8. juli.

LES OGSÅ:

Kygo og Aurora til Kongsberg jazzfestival

Kygo kommer til jazzen!

Satser på 10.000 på Kygo

Jazz, hip hop og black metal

Sterke navn til Kjeller`n

Jazzvenner vender tilbake

Folkefavoritter avslutter årets festival

Barnivalen blir større en noen gang

Sun Ra Arkestra og Farmers Market til jazzen

- Jeg skal gi noe ekstra spesielt tilbake til Kongsberg

Både støyinferno og frijazz

Skadedyr til Kongsberg jazzfestival

Ønsketenkning blir unikt jazzmøte

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags