Ulf og mange flere er klare for jazzfestivalen

SLIDE: Ulf Myrvold forteller at han bruker gitaren slik de gamle bluesgutta gjorde det. Gitar er noe han har lært seg i nyere tid. Egentlig spiller han munnspill.

SLIDE: Ulf Myrvold forteller at han bruker gitaren slik de gamle bluesgutta gjorde det. Gitar er noe han har lært seg i nyere tid. Egentlig spiller han munnspill. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Spellemannsnominerte Ulf Myrvold fra Lyngdal skal holde konsert under Kongsberg Jazzfestival.

DEL

Ulf Myrvold er kanskje mest kjent for sine ekspedisjoner i naturen. Med sin mørke manende stemme har han fengslet seere av Ut i naturen i en årrekke.

Ikke fullt så mange har vært så heldig og fått oppleve lyngdølen og naturelskeren på scenen. Det er bluesen han gir seg hen til.

Ulf Myrvold debuterte i 2018 med albumet Ole Memories, som ble nominert til Spellemannsprisen i kategorien blues.

Bandet han har med seg består av Vegard Eggum, Julian Bugge Moe og Svein Olav Eriksen. Dette er musikere med bakgrunn fra progressiv rock og pop. Det var i møtet mellom Myrvolds rotekte bluesuttrykk og musikernes uvillighet til å la seg temme av sjangerens begrensninger at den eksplosive magi oppsto. Resultatet er nyskapende samtidig som det bevarer essensen av den opprinnelige, tidligste bluesmusikken vi kjenner.

Til jazzfestivalen kommer Ulf og bandet sammen med Xoliswa Tom. Hun har turnert rundt i Europa, og resten av verden for øvrig i ti år med flere band og prosjekter.

– Xoliswa har en fantastisk kraft og energi i alt hun gjør. Hun bergtar deg i løpet av noen få toner der hun leverer ekte musikkglede. Vi ser virkelig fram til dette samarbeidet og til å trekke blues tilbake til kontinentet der den engang hadde sin unnfangelse, sier Myrvold i en pressemelding.

Ulf Myrvold med Xoliswa Tom holder konserten i Christians kjeller onsdag 3. juli.

HOLDER KOKEN: Hot Club de Norvege holder konsert på Privat bar jazztorsdagen.

HOLDER KOKEN: Hot Club de Norvege holder konsert på Privat bar jazztorsdagen. Foto:

40-årsjubilanter

Hot Club de Norvege er også klare for Kongsberg jazzfestival. Bandet skal spille på Privat bar torsdag 4. juli.

Strengekvartetten Hot Club de Norvège fyller 40 år og 2019 og for bandet blir det et sammenhengende jubileumsår med turneer over hele landet og ikke mindre enn tre nye album.

Hot Club de Norvège har vært kontinuerlig på veien siden 1979, og har en unik reise bak seg. Med utgangspunkt som gatemusikanter sto de for gjenoppdagelsen av gitaristen Django Reinhardt i Norge på 70-tallet. Bandet ble pådrivere under Djangomusikkens renessanse i de europeiske sigøynerleirene på 1980-tallet og det internasjonale gjennombruddet på 1990-tallet.

– I jubileumsåret 2019 skal Hot Club de Norvège ha konserter fra Honningsvåg til Gibraltar, og vi er så heldige som får oppleve deres smittende spilleglede og virtuose strengespill når de gjester Privat Bar under årets Kongsberg Jazzfestival, sier festivalsjef Kai Gustavsen.

Kvartetten består av Jon Larsen (gitar), Finn Haugen (munnspill og fiolin), Gildas Pape (gitar) og Svein Aarbostad (bass).

TROMPETIST: Hilde Marie Holsen blir å høre på intimscenen på Galleri Åkern 4. juli.

TROMPETIST: Hilde Marie Holsen blir å høre på intimscenen på Galleri Åkern 4. juli. Foto:

Trylleri med trompet

Trompetisten Hilde Marie Holsen inntar Galleri Åkern torsdagen under jazzfestivalen.

Hilde Marie Holsen fra Jølster har med trompet og elektronikk funnet sin egen vei i et skjæringspunkt mellom jazz, drone- og samtidsmusikk. Gjennom lydprosessering av trompeten skaper Holsen et elektronisk univers, som hun blander med en melankolsk tone fra trompeten.

Våren 2015 slapp Hilde Marie debutalbumet sitt «Ask» på plateselskapet Hubro, som skapte stor oppmerksomhet blant den internasjonale musikkpressen – med anmeldelser fra blant annet The Guardian, The Wire og The Quietus. I tillegg ble platen nevnt som et høydepunkt fra 2015 gjennom NRK P2 sitt program, Jazzklubben her hjemme i Norge. 

I 2018 kom Holsen med oppfølgeren «Lazuli» på Hubro, et album som ble omtalt som «nærast sjokkerende fullkomne».

MED KONTRABASS: Bjørn Marius Hegge inntar Argus på Grand under festivalen.

MED KONTRABASS: Bjørn Marius Hegge inntar Argus på Grand under festivalen. Foto:

Dobbel Hegge

Komponist og kontrabassist Bjørn Marius Hegge er et av de nye stjerneskuddene innenfor jazzen. Til Kongsberg tar han med seg prosjektet sitt bestående av tre musikere.

Musikken deres er sterkt påvirket av jazzlegender som Cannonball Adderley, Ornette Coleman og Charles Mingus. Likevel dirigerer bandet musikken kollektivt musikken i en annen retning hvor hvert medlem får lov til å uttrykke seg fritt.

Hegge holder to konserter på Argus om kvelden jazzfredagen.

BLUES: Rick Estrin & The Nightcats spiller blues i Christians kjeller 5. juli.

BLUES: Rick Estrin & The Nightcats spiller blues i Christians kjeller 5. juli. Foto:

Mer blues

Et av USA mest anerkjente bluesband, Rick Estrin & The Nightcats blir å oppleve i Christians kjeller fredag 5. juli.

Bandleder, munnspiller og sanger Rick Estrin har en scenepersonlighet av sjeldent format. Sammen med seg i besetningen finner vi bluesnorges utflaggede gitarstjerne, Kid Andersen (Christoffer «Kid» Lund-Andersen). De to andre i bandet er Lorenzo Farrell (keyboard) og Alex Pettersen (slagverk).

SOULJAZZ: The Real Thing skal holde konsert på Privat bar lørdag 6. juli.

SOULJAZZ: The Real Thing skal holde konsert på Privat bar lørdag 6. juli. Foto:

The Real Thing

Bandet som «aldri går scenen i tørr smoking», er også booket inn til Kongsberg Jazzfestival.

The Real Thing startet i 1992 og ble raskt dominerende i skandinavisk jazz, med sin hardtsvingende orgelbaserte souljazz.

På tolv år spilte bandet mer enn 1.000 konserter og solgte over 50.000 plater. Musikken var blant annet inspirert av amerikanske storheter som Jimmy Smith, Jack McDuff, George Benson og Wes Montgomery. Resultatet ble en utadvendt blanding av swing, blues, soul, latin og funk.

Bandet, som består av Palle Wagnberg (orgel), Staffan William-Olsson (gitar), Hermund Nygård (slagverk) og Dave Edge (saksofon), holder konsert på Privat bar jazzlørdagen.

Lyd-boom

Exoterm er en ny norsk-amerikansk supergruppe satt sammen av Rune Nergaard. De blander frie improvisasjoner met et drømmende, elektronisk lydbilde. Nergaard er godt kjent med kraftjazz fra grensetraktene mot rock, og har tatt med seg energien og trøkket inn i en ny form.

Foruten Rune Nergaard på bass, består bandet av Kristoffer Berre Alberts (saksofon), Nels Cline (gitar) og Jim Black.

Konserten holder de på EnergiMølla lørdag 6. juli.

Også på Smeltehytta blir det konserter under årets jazzfestival. Jazzlørdagen holder Sylvie Courvoisuier & Mark Feldman med flere konsert der.

Sylvie Courvoisier og Mark Feldman har jobbet sammen som duo siden 1996. De to blir omtalt som giganter innen ny musikk. De spiller organisk, levende og pulserende musikk.

LES OGSÅ:

Ny millionavtale til Kongsberg jazzfestival

Jazzfestivalen trenger flere frivillige vakter

Årets største navn er spikret

Festivalen utvider med to spillesteder

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags