– Akkurat nå har jeg det helt fantastisk! Det var gøy bare å være med i gjengen av nominerte, men det å vinne er jo bare helt supert, sa en lykkelig prisvinner Stein Sørensen etter å ha kommet ned fra scenen.

Prisen gir han ny selvtillit til å gjøre ferdig sin nye bok, som forhåpentligvis kommer ut neste høst. Om det blir en ny krim eller ikke, vet han ikke enda.

– Skriving er en ensom greie, og man er alltid spent på hva som skjer når boken kommer ut. Nå, halvannet år etter utgivelse, får jeg en pris av alle ting. Boka lever virkelig sitt eget liv, sier forfatteren.

LES OGSÅ: Grøss og gøy i kirken

Prisutdelingen fant sted under Kongsbergs Krims arrangement på EnergiMølla fredag kveld.

I år har juryen som kårer vinneren av «Maurits Hansen-prisen Nytt blod» bestått av Kjell Ola Dahl, Arve Fretheim og Rune Larsstuvold.

Juryen for årets krimdebut i 2016 har hatt ni debutromaner til vurdering.

Årets vinnerroman byr på en stringent fortelling der det definitivt ikke spares på dramatikk eller action. Romanen er til tider forrykende spennende. Men samtidig myldrer det av litterære, filosofiske, naturvitenskapelig og juridiske referanser.

– Passasjene med små essays og utlegninger fra flere fag er akkurat så korte at de ikke svekker spenningen, og de er ikke sidesprang eller avledninger heller, men gir en dypere innsikt i hovedpersonen og i den situasjonen gammelt vennskap har dratt ham inn i. Forfatterens kunnskapsbredde er rett og slett imponerende, heter det i juryens begrunnelse.

– Det er ikke så ofte lesningen av en kriminalroman skaper behov for ettertanke eller gir en ettersmak som krever mer, men her får den tålmodige leser full oppdekning. Vi serveres en meget innholdsrik miks som smaker søtt og surt, bittert inntil det kvalmende, som er rystende tilforlatelig, humrende morsom og sjarmerende troverdig i all sin brutalitet, og som tross sine beske partier glir rett ned omsvøpt som den er av den kunnskapstunge og velsmakende glasuren. Dette er en lærebok i et bredt spekter av fag forkledd som kriminalroman, heter det videre i juryens begrunnelse.

LES OGSÅ:

Amalie skrev den beste novellen

Grøss og gru for ungdommen

Tar debatten om drapene i Baneheia