– Årets festspill dukker ned i Beethoven og kommer opp med løsrivelsen

GLEDER SEG: Programmet for Glogerfestspillene 2020 er klart. Kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke har store forventninger til åpningskonserten.

GLEDER SEG: Programmet for Glogerfestspillene 2020 er klart. Kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke har store forventninger til åpningskonserten. Foto:

Glogerfestspillene 2020 nærmer seg med stormskritt og stjernene står i kø for å komme til Kongsberg.

DEL

Åpningskonserten i Kongsberg kirke er både en feststemt åpning av festspillene og en smakebit på hva som skjer på ulike scener i festspilluken.

Lysekronene i kirken tennes og festspillartister fremfører musikk med utgangspunkt i temaet «løsrivelse». 2020 er jubileumsåret for Ludwig van Beethoven og hans musikk vil sette et sterkt preg på åpningskonserten.

Beethoven

I 2020 er det 250 år siden Beethoven ble født, og historiene om den stokk døve komponisten ble kunster på tross av de vanskelighetene som traff han i livet, er mange. Åpningskonserten starter med Bjørn Andor Drage på Glogerorgelet og jazzsaksofonisten/operasangeren Håkon Kornstad på saksofon og vokal. De fremfører et tema fra Beethovens symfoni nr. 1.

Fiolinisten Ragnhild Hemsing er kjent for å ha samlet sammen folkemusikk og klassisk musikk på en ungdommelig, frisk måte. Hun pryder forsiden på festspillprogrammet og under åpningskonserten spiller hun Beethovens fiolinsonate nr. 8 akkompagnert av Tor Espen Aspaas på klaver.

(Saken fortsetter under bildet).

Toneangivende ensemble

De fire ensemblene som kommer til Glogerfestspillene i 2020 er blant de mest toneangivende i Norge og internasjonalt. Under åpningskonserten får publikum møte to av disse, nemlig Oslo Strykekvartett og samtidsensemblet Asamisimasa. Asamisismasa fremfører «Impossible pieces» av den unge norske komponisten Øyvind Torvund.

Oslo Strykekvartett har fått flere priser for sine skjellsettende fremførelser av Beethovens kvartetter og vil avslutte åpningskonserten med Beethovens strykekvartett i f-moll.

Valgerd Svarstad Haugland åpner

Det er fylkesmann i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, som åpner Glogerfestspillene 2020. Hun var den første kvinnen om har innehatt vervet som leder i KrF og har blant annet vært kultur- og kirkeminister.

– Årets festspill dukker ned i Beethoven og kommer opp med løsrivelsen, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke.

– Vi ønsker at publikum skal få oppleve hvordan kunst og musikk kan glede, provosere og kommentere samtiden og vise fram livets dybder, fortsetter hun.

Glogerfestspillene arrangeres fra 20.–26. januar 2020.


LES OGSÅ:

Glogerfestspillene satser på publikumsrekord

Gloger er klar med første programslipp

Publikum skal slippe å stå lenge i kø i kulda

Lunsjkonsertene tar ofte uventede veier

Setter store følelser i sving

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags