Storslagen avslutning av festspillene

Det blir en mektig avslutning på årets Glogerfestspill når et stjernelag av kor, orkester, dirigent og solister fremfører Beethovens eneste oratorium «Kristus ved Oljeberget» (Christus am Ölberge).

DEL

Verket er sjelden fremført i Norge, og søndag 26. januar blir det en unik mulighet til å oppleve Beethovens storverk i Kongsberg kirke.

Dramatikk

Glogerfestspillene har tidligere hatt stor suksess med konsertforestillingene av Haydns «Skapelsen», «Il primo omicido» av Scarlatti, og, ikke minst, «Ernelinde – Prinsesse de Norvége» av Philidor. I det store Beethoven-året, når selve mesteren fyller 250 år er det igjen duket for musikalsk dramatikk under lysekronene.

Med operaformen som inspirasjon skildrer Beethoven Jesu smerte og indre kaos i den siste tiden før korsfestelsen i «Christus am Ölberge».

Oratoriet er mindre preget av religiøs andakt enn de dramatiske hendelsene i pasjonsfortellingen.

– Det er mye som tyder på at Beethoven tenkte dette som en opera, sier festspillenes leder Margit Åsarmoen.

– Her blir det vakre arier og både jubel og drama i satser med fullt kor og orkester. «Christus am Ölberge» hadde sin urfremføring i Wien i 1803, og er siden blitt stående som et høydepunkt i kirkemusikken, fortsetter hun.


(Saken fortsetter under bildet).

DIRGENTEN: Peter Szilvay er prisbelønt og har ledet store orkestre. Han er dirigent i Kongsberg kirke under Glogerfestspillenes avslutningskonsert.

DIRGENTEN: Peter Szilvay er prisbelønt og har ledet store orkestre. Han er dirigent i Kongsberg kirke under Glogerfestspillenes avslutningskonsert.

Det Norske Solistkor

Et av Europas ledende kammerkor, Det Norske Solistkor, er tilbake under Glogerfestspillene.

– Korets unike klang og uttrykk berører lyttere verden over. De starter konserten med en stillferdig hyllest til Ludwig van Beethoven, og synger Gustav Mahlers vakre sang «Ich bin der Welt abhanden gekommen», forteller Åsarmoen.

I tillegg til Det Norske Solistkor, medvirker også Det Norske Blåseensemble og Ensemble Allegria under avslutningskonserten. Solister er Isa Katharina Gericke (sopran), Håkon Kornstad (tenor) og tyske Sebastian Noack (baryton). Gericke spiller Serafen (engelen som er Guds budbringer), Kornstad ikler seg rollen som Jesus og Noack tolker apostelen Peter.

Dirigent i Kongsberg kirke er ingen ringere enn Peter Szilvay. Han er en dirigent av internasjonalt kaliber som har vunnet flere Spellemannpriser og ledet blant annet St. Petersburg-filharmonien, Göteborgs Symfoniker og alle de større norske orkestrene.

Konserten holdes i Kongsberg kirke søndag 26. januar.


LES OGSÅ:

- Årets festspill dukker ned i Beethoven og kommer opp med løsrivelsen

Publikum skal slippe å stå lenge i kø i kulda

Tania kommer til avslutningen

- Lunsjkonsertene tar ofte uventede veier

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags