– Vi ser fram til å presentere «Bergmannen»-utstillingen nettopp i Sakkerhusene, hvor gruvearbeideren bodde og hadde store deler av sitt sosiale liv, påpeker han.
Utstillingen er et samarbeid med Telemarksgalleriet/Lysbuen på Notodden.
– Vi setter stor pris på dette samarbeidet, som har gjort det mulig for oss å presentere en lokal kunstner som holder svært høyt nivå, påpeker Tina Rigby Hanssen, som er leder av publikumsavdelingen ved Bergverksmuseet.

Ny bergmann

Bakteppet for utstillingen er at Rita Engedalen, som er prosjektleder ved Telemarksgalleriet, i fjor fikk ideen om en ny bergmannsskulptur til jubileumsåret.
– Jeg syntes det hadde vært flott med en «ny» bergmann i jubileumsåret. Bergmannen er viktig i presentasjonen av Kongsberg som by, og jeg følte at det var behov for en utgave som holdt høy kunstnerisk kvalitet. Da var det naturlig å tenke på Aino, som jeg kjenner som en utrolig dyktig glasskunstner. Hun hadde blant annet en grensesprengende utstilling på galleriet i fjor. Jeg så for meg at en glasskulptur med Ainos særegne uttrykk måtte være midt i blinken i jubileumsåret, påpekte Rita da skulpturen ble lansert.
Aino tente på ideen og resultatet er at bergmannssymbolet har fått et solid løft i form av unike glasskulpturer.

40 skulpturer

Konseptet ble utviklet videre til en større utstilling i Sakkerhusene, hvor Aino tegner et bredt bilde av bergmannens liv og historie.
Rundt 40 ulike bergmannsskulpturer blir vist på utstillingen, som åpner onsdag og varer fram til 29. juni.
Ainos bergmenn er røffe, fulle av detaljer og preget av kreativ fantasi.
Selv beskriver hun dem slik: «Bergmannen har en historie å fortelle. Utformingen med enkle grove linjer symboliserer levevilkårene han hadde.
Skulpturen er høyreist som påminnelse om at han med stolthet bar sin bergmannsdrakt. Karakteristisk med en særegen bremløs hatt og det korslagte hammer og bergsjern. Glasset har struktur, overflate og farger inspirert av selve fjellet.
Hver bergmann er, som mennesker, håndlaget og unik.»

Åpningen

Under åpningen onsdag deltar både direktør Alfhild Skaardal ved Bergverksmuseet og daglig leder Helene Brekke fra Telemarksgalleriet, som står for åpningen.
I tillegg vil Rita Engedalen orientere om utstillingen. Og ikke minst blir det danseinnslag av Småjondølene med Sigbjørn Rua i spissen.