Det er Maurits Hansenprisen han får for krimdebuten “Nådens omkrets” som kom ut på Gyldendal i fjor.

Prisen ble delt ut av jurymedlemmene Ase Klundelien og Arve Fretheim. I tillegg har Rune Larsstuvold vært med i juryen og bestemt tildelingen.

Dette er noe av juryens begrunnelse:

Årets vinnerroman utspiller seg på to tidsplan og på to kontinenter. I første omgang møter leseren en ung omreisende tiggermunk under et kort opphold i Bergen i det Herrens år 1528 før han reiser videre nordover til Trondheim. Uhyggen etableres fra første stund idet munken har med seg et utvalg kniver og et ubehandlet skinn.

På en utmerket måte evnet forfatteren å binde de to tidsplanene og kontinentene sammen. Samtidig som dette er et krimmysterium, er det også på mange måter en fengslende historisk roman med en klar og tydelig fortellerstemme.

Romanen er skrevet med smittende fortellerglede og overskudd, og er en fengslende fortelling om kjærlighet til bøker, om medisinsk vitenskap, blodige drap og sår som trenger å leges. Det er også fortreffende at forfatteren har lagt deler av handlingen til museet for verdens kanskje største forfatter for dyster uhygge, nemlig Edgar Allan Poe. For som hos Poe sparer heller ikke årets prisvinner på makabre hendelser