Fire kunstnere tolker Kongsberg

Utstillingsåpning: Tre av fire fra Kunstnerkvartetten var til stede under åpningen på biblioteket torsdag. Fra venstre: Birgitta Eklund, Nenna Steinset Halvorsen og Inger Johanne Hakstad. Else Dyrøy har også et bilde med på utstillingen. Foto: Bjørn Isaksen

Utstillingsåpning: Tre av fire fra Kunstnerkvartetten var til stede under åpningen på biblioteket torsdag. Fra venstre: Birgitta Eklund, Nenna Steinset Halvorsen og Inger Johanne Hakstad. Else Dyrøy har også et bilde med på utstillingen. Foto: Bjørn Isaksen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Fire kunstnere, fire temaer og fire malerier.

DEL

Kunstnerkvartetten som består av Else Dyrøy, Birgitta Eklund, Inger Johanne Hakstad og Nenna Steinset Halvorsen har valgt sine egne uttrykk for å beskrive Kongsberg i jubileumsåret 2014. Teknologi, kirke, nye Kongsberg og gruvedrift er temaene for utstillingen som åpnet på biblioteket torsdag.

Meningers mot

Birgitta Eklund valgte seg teknologi, men overlater til publikum å tolke bildet.
– Det kan jo være at teknologien og byen vokser til himmels. Du må nesten se og tenke litt selv, forklarer Eklund.
Inger Johanne Hakstad har malt «nye Kongsberg», og overlater mindre til betrakteren.
– Jeg er gammel nok til å mene det jeg vil, og det uttrykker jeg gjerne i bildene mine, sier Hakstad.
– Jeg er opptatt av å bevare det gamle, og det er klart jeg er skeptisk til byutviklingen i Kongsberg. Det ser ikke ut som det er noe mål og mening, og det synes jeg er synd, sier hun, med klar adresse til blant annet KKP.
– Er det ikke deilig at vi kan være rykende uenige og si det rett ut, smilte kultursjef Heidi Hesselberg Løken, som var til stede under åpningen.

Kirke og gruvedrift

Nenna Steinset Halvorsen tolker Kongsberg kirke.
– Jeg lurte lenge på hvordan jeg skulle fortelle hvor viktig kirken er for Kongsberg, sier Halvorsen.
– Jeg kunne selvfølgelig malt selve bygget, men jeg endte med en lysekrone. For meg representerer lysekronene kirken vår.
Else Dyrøy var ikke til stede under åpningen, men har malt et motiv fra gruver og gruvedrift.
– Vi har nok valgt oss temaer som passer godt til vår egen personlighet. Vi er stolte av byen vår, og ønsket å formidle det med malerier, sier Nenna Steinset Halvorsen.
– Selv om jeg er innflytter, så er jeg en ekte kongsbergpatriot, forteller Birgitta Eklund.

Patrioter

Etter bare fire måneder i byen, har også den nye biblioteksjefen blitt en skikkelig patriot. Hun ønsket Kunstnerkvartetten og utstillingen hjertelig velkommen.
– Det er flott at biblioteket også kan brukes til kunstutstillinger. Vi er et folkebibliotek og vi er til for hele folket, sier Elisabeth Bergstrøm.
Utstillingen skal henge på biblioteket ut februar, deretter skal den «vandre» rundt i byen gjennom jubileumsåret.

Kunstnerkvartetten

De fire damene som utgjør Kunstnerkvartetten setter stor pris på hverandre.
– Vi er fire individuelle kunstnere som jobber med våre egne ting, men vi drar stor nytte av å samarbeide på noen prosjekter. Da kan vi inspirere og lære av hverandre. Samtidig har vi det veldig sosialt og moro, forteller damene.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags