Samler lokalhistorien for 36. gang

Lokalhistorie: Vidar Skaar Borgersen (t.v.), Odd Arne Helleberg og Dag Kristoffersen har samlet mye historie i årets utgave av Langs Lågen.Foto: Mona Sandviken

Lokalhistorie: Vidar Skaar Borgersen (t.v.), Odd Arne Helleberg og Dag Kristoffersen har samlet mye historie i årets utgave av Langs Lågen.Foto: Mona Sandviken

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I boka Langs Lågen 2014 får du blant annet forklaring på alle versene i Kongsberg drekkevise.

DEL

Svaret på hva som er riktig av Handler og Händler får du også. Maren var i hvert fall fornavnet. Dette er 36. året at Langs Lågen kommer ut. Vidar Skaar Borgersen står for abonnement og salg, mens Odd Arne Helleberg og Dag Kristoffersen er redaktører.


Mange skribenter bidrar med tekster i denne utgaven.

– Langs Lågen hadde ikke vært noen ting hvis vi ikke hadde hatt skribenter til å skrive til oss. Dette greier vi ikke alene, sier Borgersen.

– Man trenger ikke være forfatter for å skrive, forteller han.

For har du en god historie fra tidligere tider får du hjelp med rettskrivningen eller de gode formuleringene. Langs Lågen er en opplagt julegave for mange og opplaget er på 1.000 bøker.

Jubileer tar en naturlig del av denne utgaven. 1814 med grunnlovsforsamlingene i distriktet, våre eidsvollsmenn og andre hendelser fra tiden rundt 1814 er med i boken.

Det er også noen litt oppsiktsvekkende historier i boken.

For mange år siden satt Vidar Skaar Borgersen og bladde i kirkebøkene på jakt etter slektninger. Da kom han over en engelsk matros som døde som fange på Kongsberg for mer enn 200 år siden. Etter hvert dukket det opp flere engelske krigsfanger i kirkeboka under døde, til sammen 17 skipsoffiserer og matroser.

Tryggve Bernt har skrevet om «1910: Da Kongsberg by ikke ble funnet verdig å fotograferes i farger».
A/S Johannessens Maskinverksted i Hvittingfoss har også fått en egen artikkel.

Spennet er stort, for i 1886 brukte søsknene Røgeberg, Anna Sophie Røgeberg (19) og Juritz Bertrand (29) fem dager på en fottur fram og tilbake Kongsberg – Rjukanfossen. Anna Sophie har skrevet om dette i sin dagbok, som er utlånt av Liv Norberg Thorsen.

Hun skildrer opplevelsene sted for sted underveis, dag for dag.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags