Arne Gyttrup trår til med ny kunstaften

FOREDRAGSHOLDER: Arne Gyttrup blir å oppleve i Labrostua torsdag 12. september.

FOREDRAGSHOLDER: Arne Gyttrup blir å oppleve i Labrostua torsdag 12. september. Foto:

Kunstneren Anders Zorn er tema når Arne Gyttrup inviterer til kunstaften på Labrostua torsdag 12. september.

DEL

Den svenske kunstmaleren Anders Zorn levde fra 1860 til 1920. Han hører med blant de store malerne i Europa på 1800-tallet og er en dyktig skildrer av kvinnen og naturen. Han omtales som Sveriges største maler.

Kvinner

Gyttrup kommer til å ta for seg flere sider av malerens liv i sitt foredrag.

Blant annet kommer han til å fortelle at maleren ble forelsket i den jødiske damen Emma Lamm. Han avtjente verneplikten i Svea Garde og dro deretter til England der Egron Lundgårds kunst lokket ham.

I 1881 malte han et flott portrett av Emma Lamm med hatt.

Etter oppholdet i London dro han videre til Paris, som var hans drømmers mål. Her traff han mange eldre kolleger som tok hånd om ham. Han reiste videre til Spania med Ernst Josephson. Deretter reiste han mye rundt i verden.

Gyttrup blir ikke den eneste bidragsyteren denne kvelden. Marianne Rudi Næss fra Drammen skal også delta.

– Hun skal holde et innlegg i mitt foredrag om sine «nakne, badende kvinner i Labrofossen», som hun har malt, forteller Gyttrup.


Bryllup

Maleren reiste hjem våren 1885, fast bestemt på å gifte seg med Emma Lamm. Bryllupet ble feiret med stor fest og kjente malere som blant annet Carl Larsson og Ernst Josephson.

Bryllupsreisen gikk gjennom Øst-Europa, Tyskland, Ungarn, Romania, Østerrike og Constantinopel i Tyrkia. Her fikk han tiggere og negresser som modeller.

Han fortsatte å reise mye og han deltok på flere utstillinger. I 1912 stilte han ut i Konstforeningen i Stockholm. Fire år senere hadde han en ny utstilling i Stockholm sammen med Bruno Liljefors og Carl Larsson.

Sommeren 1920 ble han syk, og han døde 22. august det året.


Stor samling

Zornmuseet i Dalarna eier verdens største samling av Anders Zorn. Her tilbys alltid en permanent utstilling med Zorns akvareller, oljemalerier, skulpturer og etsninger.

Et eget rom retter seg mot den omfattende sølvsamlingen som en gang prydet Zorngården, kunstnerens utmerkelser og Emma Zorns smykker.

Midt i foredraget blir det enkel servering samt utlodning av kunstbok. Arrangementet er i regi av Labro Art.


LES OGSÅ:

Museet får 2,5 mill. fra fylket

Musikkrådet steiler over kommunestyrets vedtak

Setter opp teater i sirkustelt på KvartenSend inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags