«Johan Sebastian Bach skapte av vibrerende luft den verdensomspennende Gudsstaten, og gikk, mens han ennå levde inn i den - slik legendens kinesiske maler gikk inn i sitt bilde», skriver Oskar Loerke.
Det var Bach, det. Og i generasjoner etter generasjoner har mennesker maktet å holde musikken og dette praktfulle verket levende. Det sier vel kanskje helst mest om hva musikken gjør med menneskene.

Berusende

Mens publikum lener seg godt tilbake og lar seg hemningsløst beruse av jubelbrus fra «fjerne himmelstrøk», over det store underet som skal skje, Jesu fødsel, kommer undertegnede til å tenke på at musikken for mange mennesker ikke bare er et uttrykk for glede, men også en livsholdning og en måte å leve livet på.
Og det er det som gjør at Juleoratoriet blir en fantastisk musikkopplevelse. Årets deltakere i Juleoratoriet er ikke bare alene dyktige musikere og sangere, men de uttrykker også en enorm livsglede i musikken.

Suksess

Helgens konserter i kirken trakk fulle hus, og Juleoratoriet kan ikke sies å være en mindre suksess en fjorårets Messias-oppsetning. Lp var til stedet da «For alle koret», med over 200 deltakere, framførte de tre første kantatene av Juleoratoriet lørdag kveld.
Juleoratoriet er en fantastisk presentasjon av juleevangeliet i toner og ord. Første kantate uttrykker glede over den forestående begivenhet, Jesu fødsel, i annen kantate befinner vi oss ute på Betlehems marker, og hyrdene får vite om det store underet som har skjedd. Englene synger av full jubel der ute på markene. I tredje kantate besøker Hyrdene Jesusbarnet og Maria i stallen, og forteller om engelens budskap.

Strålende fornøyd

Fjerde, femte og sjette kantate ble framført søndag av Kongsberg Kantori. De forteller om De tre vise menn som søker Jødenes konge, og som redder Jesus fra Herodes.
På begge konsertene bidro musikere fra Oslo Symfoniorkester og solistene, Isa Katharina Gericke, Henrik Engelsviken, Magne Fremmerlid og Lisbet Lislevatn. Alle gjorde de en glimrende innsats. Dirigent og primus motor for Juleoratoriet, Reidar Hauge kunne med god grunn stråle fornøyd etter konserten.


Siri M. Blaser

Tarand Klundelien (foto)