Og det er natur i ulike former som dominerer når flesbergingen Jan Fekjan stiller ut både på Dåset i Flesberg og hos Stasjonsfruene i Veggli.

– Insekter, fisk og natur er stort sett motivene i bildene på utstillingen. I tillegg har jeg tatt med noen arbeider som relaterer seg til middelalderen. Det gjelder for eksempel en tegning av Flesberg stavkirke, slik den fremsto i middelalderen. Jeg viser også en laftet modell av middelalderbygningen Vangestadloftet på Dåset.

Naturglede

– Jeg valgte å kalle utstillingen «Naturglede» fordi jeg alltid har vært opptatt av dyr og natur. Det er i naturen jeg henter inspirasjon, og det er en viktig drivkraft for meg å få lov å dele denne opplevelsen med andre, sier 60-åringen.

Han vedgår at det kanskje kan virke litt spesielt å dukke ned i insektenes verden.

– Det er imidlertid en fantastisk verden. Jeg er synes det er utfordrende å operere på makronivå og så forstørre dem opp slik at tilskuerne også får et innblikk i denne fascinerende delen av naturen.

Overrasket

Flesbergkunstnerens spesialitet er naturtablåer eller dioramaer, der bakgrunnsmaleri og tredimensjonal forgrunn danner en helhet.
Motivene hentes gjerne fra historie, eventyr eller dyreliv. Fekjan samarbeidet i en årrekke tett med Ivo Caprino.
Arbeidene hans finner du blant annet på Zoologisk museum, Hunderfossen Familiepark, Nordkapp, Maihaugen, Skimuseet i Holmenkollen, Norsk Fjordsenter i Geiranger og Norveg Kystkultursenter i Rørvik.
I tillegg har han illustrert en rekke bøker, blant annet «Jegerprøveboka», «Norges Fisker» og «Dyrenes forunderlige verden».

– Det er jo denne typen oppdrag jeg stort sett er engasjert i, men innimellom får jeg heldigvis tid til å jobbe litt med andre ting i atelieret.
– Jeg ble imidlertid veldig overrasket da jeg ble spurt om å være festivalkunstner. Hadde ikke drømt om at Middelalderuka opplevde mine arbeider som så interessante i en kunstnerisk sammenheng.

– Men jeg er veldig glad for at jeg har fått denne muligheten. Det er jo ikke noe poeng i at arbeidene bare står i atelieret. Det er først når andre også kan ha glede av dem at det blir meningsfylt, fastslår han.

Bredt

Bare en gang tidligere har flesbergkunstneren presenterte seg så bredt. Det var under «Kunsten i naturen/Naturen i kunsten» på Telemarksgalleriet i 2007, hvor han blant annet stilte ut sammen med Øystein Bernhard Mobråthen.

Fekjan stiller ut malerier, tegninger, illustrasjoner og digital grafikk. Det dreier seg om et tjuetalls arbeider både på Dåset og hos Stasjonsfruene.

Den offisielle åpningen av utstillingen finner sted på Dåset mandag, men det er lagt opp til «førpremiere» allerede i morgen under «Kunst- og kultursøndagen» på bygdetunet.