– Konserten har fått fargekoden rød

KOMMER: Oslo strykekvartett blir sentrale under konserten i Kongsberg kirke 23. januar.

KOMMER: Oslo strykekvartett blir sentrale under konserten i Kongsberg kirke 23. januar. Foto:

– Konserten «Løsrivelse» i Kongsberg kirke torsdag under Glogerfestspillene kan best beskrives som et overflødighetshorn, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke.

DEL

– Ensemblene og musikerne som står på scenen i kirken denne kvelden er blant våre mest toneangivende. Bjørn Andor Drage, asimissimasa, Ragnhild Hemsing, Tor Espen Aspaas og Oslo Strykekvartett fremfører musikk fra Mendelsshon, Bailie, Schumann og Korngold. Konserten innledes med en samtale med festspillartistene, forteller Gericke.

Løsrivelse er temaet for Glogerfestspillene 2020, og komponisten Ludwig van Beethoven omtales ofte som den første frilanseren.

– Selv om han fikk finansiell støtte fra prinser og erkebiskoper, var Beethoven aldri ansatt i et hoff eller i en kirke, sier Isa.

– Han sto fritt som kunstner, og dyrket dermed fram ideen om kunstneren som en opphøyd del av samfunnet, fortsetter hun.

Flere musikere

Konserten har fått navnet «Løsrivelse» fordi den frie kunsten vil kommer til overflaten. Festspillorganist Bjørn Andor Drage vil fremføre Mendehlssons «Preludium og Fuge i d-moll» på Glogerorgelet og ensemblet Asamisismasa vil urfremføre et verk av den engelske komponisten og lydkunstneren Joanna Bailie.

Publikum får også høre fiolinisten Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas på klaver spille Clara Schumanns «Drei Romanzen». Schumann var en tysk pianist og komponist. Hun var kanskje den mest betydningsfulle kvinnelige komponisten i tysk romantikk, og «Drei Romanzen» regnes som en av hennes beste komposisjoner.

Konserten avsluttes med en strykekvartett av den amerikanske komponisten Erich Korngold. «Strykekvartett nr. 2 i Ess-dur» fremføres av Oslo Strykekvartett som består av Geir Inge Lotsberg og Liv Hilde Klokk på fiolin, Magnus Boye Hansen på bratsj og Øystein Sonstad på cello.

Rød løype

– Konserten har fått fargekoden rød, og det betyr at den passer godt for vordende viderekomne, sier festspillsjef Margit Åsarmoen.

– Den vil passe midt i blinken for deg som koser deg på klassisk konsert og som er klar for noen krappe svinger, skauløyper og overraskende hopp, avslutter hun.

Konserten holdes i Kongsberg kirke torsdag 23. januar.


LES OGSÅ:

Noen konserter nærmer seg utsolgt

– Jeg hadde ingen nerver og det var kjempegøy og egentlig litt drømmeaktig

Tania kommer til avslutningen

Forrige gang tok de seg av Arve Tellefsen. Nå er de klare for andre artister

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags