Tilbyr penger for å rydde kulturminner

KULTURMINNE: Fauskodammen i Nore og Uvdal er ett av mange kulturminner i dalføret. Her står Bente Fønnebø, som har jobbet mye med Fauskodammen kulturpark.

KULTURMINNE: Fauskodammen i Nore og Uvdal er ett av mange kulturminner i dalføret. Her står Bente Fønnebø, som har jobbet mye med Fauskodammen kulturpark. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Skoleklasser, barnehager og frivillige lag og organisajsoner tilbys stipend av Norsk Kulturarv for å rydde kulturminner i sitt nærmiljø.

DEL

Norsk Kulturarv kjører i gang nok en «Rydd et kulturminne»-aksjon. Sparebankstiftelsen DNB har gitt 800.000 kroner til aksjonen. Totalt har Sparebankstiftelsen gitt over 5,4 millioner kroner til aksjonen siden 2004.

– Vi er veldig glade for støtten vi får fra Sparebankstiftelsen DNB. Dette gjør det mulig å gjennomføre nok en aksjon, sier prosjektansvarlig, Randi Skogum fra Norsk Kulturarv.

LES OGSÅ: I Norges-eliten innen kulturminner

Barn og ungdom

2018 er det europeiske kulturminneåret. I den forbindelse settes det ekstra fokus på kystkultur, samisk historie, husmannsplasser, arbeiderkulturen og fiskerfamilien.

– Men vi ønsker også fortsatt at det kommer søknader om tradisjonell rydding av stier og skilting, sier Skogum.

Aksjonen retter seg mot barn og ungdom under 18 år og kombinerer praktisk arbeid med kunnskap om kulturarven i nærmiljøet. Dette blir den tiende aksjonen der skoler, lag og foreninger er med på å rydde, skilte og tilgjengeliggjøre kulturminner. Det har vært alt fra husmannsplasser, setre, gjengrodd utmark og gamle ferdselsårer til tekniske industrielle kulturminner, gravminner og bergkunst.

For denne jobben får deltakergruppen et stipend på 4.000 kroner. I tillegg er det en ekstra premiering til noen av de beste prosjektene.

LES OGSÅ: Trenger hjelp til å rydde fram historien

Samarbeid

Tidligere aksjoner har også vært svært vellykkede. For flere av prosjektgruppene er arbeidet med kulturminnene blitt et årlig arrangement som er med på å samle lokalmiljøet til dugnad.

Rapportene synliggjør et stort engasjement og mange lærerike opplevelser både hos voksne og barn. Aksjonen gir også en unik sjanse til samarbeid med antikvariske myndigheter og historielag som kan bidra med verdifull kompetanse til prosjektene.

Deltakelsen i aksjonen handler også om mye mer enn bevaring av kulturminner. Gjennom arbeidet får barn og unge et personlig forhold til lokalhistorien og blir aktive forvaltere av kulturlandskapet.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags