Ny milepæl for Kristian Evju

VISES: Dette bildet bærer tittelen «Donkey Hood».

VISES: Dette bildet bærer tittelen «Donkey Hood».

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Bildekunstneren Kristian Evju har nådd en ny milepæl i karrieren når han lørdag åpner sin første separatutstilling i i Oslo.

DEL

Her viser lyngdølen, som nå er bosatt i Edinburgh, 25 helt ferske tegninger og malerier med utgangspunkt i arbeidstittelen «Primal Relations».

– Jeg har jobbet kontinuerlig med disse bildene siden utstillingen i Tegnerforbundet for et knapt år siden, og både galleriet og jeg er svært spente på mottakelsen, forteller han.

«Primal Relations»

Tittelen «Primal Relations» referer seg i første rekke til at kunstneren utforsker de grunnleggende forholdene mellom så vel ting som mennesker.
– De negative flatene mellom menneskene har vært et utgangspunkt i så måte.

Visuell filtering er et begrep Evju gjerne bruker for å beskrive sin arbeidsmåte. Dette gjelder også denne utstillingen.
I dette begrepet ligger det enkelt sagt at alt vi ser filtreres. Inntrykkene lagres, manipuleres og tolkes, og denne prosessen ligger alltid i bunnen når kunstneren bearbeider sine bilder fra skissene til det ferdige resultatet.

– Denne gang har jeg fokusert på det intuitive narrative som oppstår under arbeidsprosessen, forteller han.
I dette ligger det også at han har lagt vekt på å jobbe så intuitivt som mulig og latt fantasien få større spillerom enn tidligere.
– Jeg vet ikke hvordan det endelige resultatet blir når jeg starter på et bildet, men jeg er opptatt av prosessen underveis.

Åpen struktur

Selv om Evju også denne gang har brukt eget fotomateriale som referanser for en del av bildene, er det kun maling på akryl og blyant på papir som gjelder rent teknisk.
– Kreativt har jeg valgt en forholdsvis åpen struktur, der alt jeg er interessert i har fått lov til komme på audition, fastslår han.

Ambisiøs

– Til tross for sin unge alder har Kristian Evju allerede en omfattende CV som forteller om en ambisiøs kunstner som vil noe, fastslår Galleri Ramfjord i en pressemelding.

– Jeg oppdaget Evju under hans debut på Høstutstillingen i 2007, samme året som han mottok Juvenarteprisen i DogA. Han utmerket seg allerede da som en meget spennende kunstner, utdyper Elisabeth Ramfjord, som er innehaver og daglig leder av galleriet.

Hun karakteriserer han som en fantastisk tegner.
– Dette er en ung og spennende kunstner som vi ser fram til å følge i årene som kommer.

På film

Kristian Evjus utstilling åpner lørdag og varer til 28. februar. Den finner sted i Galleri Ramfjords Avdeling III i Schwensens gate i Oslo.

De som ønsker en forsmak på utstillingen kan gå inn på www.galleriramfjord.no.

Der kan de også se en film i form av en kunstsamtale mellom Evju og Edvarda Braanaas. Sistnevnte har vært omviser blant annet ved Astrup Fearnley Museet i 12 år og har bakgrunn innen kunsthistorie og bildekunst.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags