Slik skal 17. mai feires

TRADISJON: Barnetoget i Kongsberg er et flott skue. Toget går fra Kirketorget klokken 10.20.

TRADISJON: Barnetoget i Kongsberg er et flott skue. Toget går fra Kirketorget klokken 10.20. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Feiringen blir på tradisjonelt vis i alle fire kommunene, og i år er arrangementet på Lågdalsmuseet tilbake.

DEL

I fjor var det et arrangement på Krona i stedet for på Lågdalsmuseet, men i år blir det ikke noe på Krona, og arrangementet på Lågdalsmuseet er tilbake.

Om ettermiddagen blir det stort underholdningsprogram i regi av Kongsberg spel- og dansarlag, samt Leikarringen BUL Kongsberg.

Programmet på museet starter kl. 17. Da kan barn komme for å prøve instrumenter.

– Vi tar med seljefløyter, lurer, hardingfeler og kanskje ei kraviklyre, forteller Veslemøy Fjerdingstad i Kongsberg spel- og dansarlag.

Hun håper riktig mange barn kommer. Vil barna være med på sangleker, blir det mulighet for det også. Kulturskoleelever som kveder eller spiller fele, oppfordres til å komme.

Klokken 18 starter underholdningsprogrammet. Både barn og voksne i spel- og dansarlaget skal delta med kveding, dans og musikk.

Leikarringen BUL stiller med 22 voksne dansere på dette arrangementet.

– Vi skal danse to litt store danser, forteller Aud Drotningsvik.

Den ene er Åsmund Frægdegjevar, som er en sangdans med formasjoner. Den andre er turdansen Veva vadmel.

– I tillegg blir det flere smådanser, sier Drotningsvik.

SKAL FEIRE: I år blir det igjen feiring av 17. mai på Lågdalsmuseet. Fra venstre: Veslemøy Fjerdingstad i Kongsberg spel- og dansarlag, Aud Drotningsvik i Leikarringen BUL og Gry Charlotte Ljøterud Andersen ved Lågdalsmuseet ønsker velkommen.

SKAL FEIRE: I år blir det igjen feiring av 17. mai på Lågdalsmuseet. Fra venstre: Veslemøy Fjerdingstad i Kongsberg spel- og dansarlag, Aud Drotningsvik i Leikarringen BUL og Gry Charlotte Ljøterud Andersen ved Lågdalsmuseet ønsker velkommen. Foto:

Byen

I Kongsberg starter dagen i borggården ved rådhuset der 17. maikomiteen møter, i tillegg til korps og speidere. Det blir marsjering og taler ved ulike minnesmerker i sentrum.

Klokken 07 er det salutt fra Monseberga – 21 skudd. Kongsberg byorkester leder an i sentrumsgatene, før KV-Musikken overtar.

Klokken 08 skal Kongsberg guttemusikkorps spille foran sykehuset.

Deretter blir det oppmarsj fra forskjellige skoler til Kirketorget, der barnetoget stiller opp og skal være klare til å gå kl. 10.20.

Før avgang blir det taler av både ordfører Kari Anne Sand og Hallgeir Østensen Mandelid, Ingeborg Kolstad og Araya Kokob Gebrebrhan, som går på Vestsiden ungdomsskole. Det blir allsang av «Ja vi elsker» og «Kongsbergsangen». Deretter blir det gudstjeneste i Kongsberg kirke.

GÅR I TOG: Bildet er fra 17. mai-toget i Hvittingfoss 2015.

GÅR I TOG: Bildet er fra 17. mai-toget i Hvittingfoss 2015. Foto:

Bygdene

Men det er selvsagt ikke bare i sentrum det skjer på selveste nasjonaldagen. I Efteløt blir det tog, som starter kl. 11.15. Deretter arrangeres det gudstjeneste og dagen avsluttes med tradisjonelt arrangement på skolen.

Også i Jondalen blir det tradisjonelt arrangement med tog til skolen og gudstjeneste i Jondalen kirke.

På Beverlokalet blir det også arrangement med tog. Kongsberg byorkester kommer for å spille.

På alle skolene blir det arrangement med diverse aktiviteter, taler og servering til utpå ettermiddagen.

Klokken 16 starter russetoget fra Kirketorget. De skal gå og kjøre over brua til Nymoens torg. Russetalen holdes ved Tinius Olsens byste kl. 17.

FLESBERG: Toget tar en runde fra Flesberg skole.

FLESBERG: Toget tar en runde fra Flesberg skole. Foto:

Flesberg

Flesberg skolekorps starter dagen i Furulia, og går deretter til Skartumlia og videre til Flesbergtunet.

Klokken 10 starter arrangementet ved Flesberg skole, der ordfører Oddvar Garaas skal ønske velkommen før toget går. Det blir spilling utenfor kirken og deretter gudstjeneste. På skolen blir det aktiviteter, matsalg, loddtrekning og underholdning. Folk oppfordres til å ta med bord og stoler.

Rollag

ROLLAG: Store og små pleier å selta i 17. mai-toget i Rollag.

ROLLAG: Store og små pleier å selta i 17. mai-toget i Rollag. Foto:

Rollag og Veggli Musikkorps starter dagen med spilling i Rollag boligfelt. Beboerne på Bygdeheimen får besøk av elever fra fjerde klasse, som skal dele ut tegninger. I gudstjenesten i Veggli kirke skal Nume SuperSingers synge.

Klokken 12 går toget fra Veggli kirke, som stopper ved Veggli handel. Deretter blir det stort arrangement på Idrettsskolen med leker for barna, matsalg og lynlotteri. Elever i fjerde klasse skal underholde, Nume TweenSing skal synge og det blir tale for dagen med «Nabokjerringan». Rollag og Veggli Musikkorps holder konsert.

Dagen avsluttes i Rollag kyrkjestugo, der Åse Bergan skal vise bilder og fortelle fra turen til Uganda. Menighetsrådet serverer kaffe og kake.

NORE OG UVDAL: Flagg, faner og fine klær hører med på nasjonaldagen.

NORE OG UVDAL: Flagg, faner og fine klær hører med på nasjonaldagen. Foto:

Nore og Uvdal

På Rødberg starter dagen med at ordfører Eli Hovd Prestegården holder appell ved Bergtun. Barnekoret skal synge og det blir korpsmusikk.

Klokken 11.15 går toget fra Bergtun til fritidsparken hvor det blir felles sang og salutt. Klokken 12.30 åpnes dørene i Numedalshallen hvor det blir underholdning og leker, premieutdeling og loddtrekning.

Det blir egen feiring på Uvdal skole etter toget på Rødberg.

I Tunhovd blir det eget tog og feiring på samfunnshuset.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.