Lager fiksefest for elektronikk

ARRANGØRER: Ida Anderson Notvik (t.v.) fra Norsk Bergverksmuseum og Ingvild Damtjernhaug fra Kongsberg vitensenter arrangerer fiksefesten.

ARRANGØRER: Ida Anderson Notvik (t.v.) fra Norsk Bergverksmuseum og Ingvild Damtjernhaug fra Kongsberg vitensenter arrangerer fiksefesten. Foto:

Sprukken telefonskjerm? Treig PC? Ødelagt radio, lampe eller nettbrett? Ta den med på fiksefest!

DEL

Fiksefesten holdes på Kongsberg Vitensenter lørdag 2. februar og er et samarbeid mellom Kongsberg Vitensenter, Norsk Bergverksmuseum og Restarters Oslo.

– En fiksefest for elektronikk er et sosialt og gratis arrangement der folk kan ta med seg ødelagt småelektronikk og reparere det sammen med frivillige fiksere med tekniske ferdigheter, opplyser Ida Anderson Notvik, prosjektleder ved Norsk Bergverksmuseum.

Sosialt

Det kalles fiksefest, med trykk på fest fordi dette er en sosial læringsarena. Det blir servert vafler, kaffe og annen snacks under arrangementet.

– Vi spiller musikk, det vil bli spennende vitenshow, quiz, legobygging og enkel programmering for å nevne noe. Her blir det anledning for folk å møtes, lære noe nytt og kjenne mestringen og gleden knyttet til å fikse sin egen elektronikk, forteller Notvik.

Man skal kunne komme på fiksefest uavhengig av alder, bakgrunn eller ferdighetsnivå.

– Det er derfor viktig for oss å lage et arrangement hvor folk føler seg velkomne. Vi fokuserer på at man samarbeider og reparerer sammen, snarere enn at fiksefest er et sted man kan komme for å få noen til å reparere for seg. Vi er opptatt av å ivareta sikkerheten og har derfor en sikkerhetsfrivillig med relevant fagbrev innen elektronikk, sier Notvik.

Konseptet fiksefest for elektronikk startet i London, i 2016 arrangerte Restarters Oslo sin første fiksefest for elektronikk.

MYE ELEKTRONIKK: Nordmenn er storforbukere av elektronikk. Lørdag kan du få hjelp til å reparere ødelagte dingser.

MYE ELEKTRONIKK: Nordmenn er storforbukere av elektronikk. Lørdag kan du få hjelp til å reparere ødelagte dingser. Foto:

Høyt forbruk

Elektronikk er i dag den raskest voksende industrien på verdensbasis, og samtidig er det ingen andre avfallsstrømmer som vokser så raskt som elektronikkavfall.

Innen 2030 er det antatt at det vil bli en global knapphet på 22 av de sentrale komponentene i elektronikk som gull og kadmium. Ved å forlenge holdbarheten på elektronikk minker presset på materialer. En enkel måte å gjøre dette på er ved å reparere det vi allerede har.

– Vi ønsker å snu en usunn forbrukerkultur til en sosial og inspirerende reparasjonskultur, sier Ida Anderson Notvik ved Norsk Bergverksmuseum.

LES OGSÅ:

Milliongave til Geo-Lab

Har fått pålegg om å bedre sikkerheten i Kongens gruve

- Myndghetene er på glid. Nå må lokalbefolkningen også vise at de er engasjert

Lover å heie fram Norsk Bergverksmuseum

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags