På Røisland camping i Uvdal treffer jeg 74-åringen Rikard Grutle. Han er fra Rubbestadnestet i Bømlo, og sommer etter sommer kommer han og familien tilbake akkurat denne campingplassen.

tradisjonen startet med at familien kom kjørende gjennom Uvdal en sommerdag i 1981. Familien var inne i en veldig vondt tid, etter det brå dødsfallet til datteren Gunn Marits mann. Hun satt igjen med en toåring og et ufødt barn.
Da ble roen på Røisland god for familien.

Den sommeren må ha gjort noe med Rikard, kona Olga og resten av familien – for de kom tilbake sommer etter sommer.
Olga døde i 2001, men Rikard reiser trofast tilbake flere uker om sommeren, til stedet og hytten som rommer så mange gode minner.

Under samtalen med Rikard skjønner jeg fort at han vet mer om Uvdal enn mang en uvdøling. Han går to lange turer hver dag, og prøver ut nye steder og turstier.

– Jeg trives godt ute i naturen, og Uvdal har mye av det, sier han, og ramser opp hvor han har gått.
Det er ikke et sted han ikke har utforsket. Turene han nå går, gir han gode minner om da han og Olga gikk sammen.

– Det er noe trygt og godt over det hele. Vi tok ofte bilen opp til Nyseth og gikk innover fjellet i retning Lufsjå. Der er utsikten så, sier Rikard.

Han har også fått med seg en av Uvdal helselag sin hjertemarsj, og det syntes han var koselig, da fikk han en god prat med bygdefolket.

Hans datter og tre sønner, og deres barnebarn setter like stor pris på somrene i Uvdal.
Rikard har vært rundt i verden på båt, og kan fortelle om da de var i Myanmar, den gang Burma. Da ble han kjent med den ikke ukjente Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

– Det var en flott dame, minnes han.

Han kan heller aldri glemme fattigdommen og alle syke mennesker og dyr som gikk rundt i gatene. Det samme opplevde han i Somalia. Minner som har festet seg.

Rikard og Olga kjørte seg gjerne en tur om kveldene i Uvdal, da så de mye elg. Nå møter han ikke elg mer på turene sine. Men på jordet rett ved hytten går det sauer, og det syntes han bare er koselig. Han vokste selv opp på gård i Grutle i Bømlo.
Rikard har etter alle årene fått et godt vennskap med familien Røisgard som eier campingplassen. De har også vært i Bømlo og de har vært på fisketurer sammen.

Vinterstid holder Rikard seg borte fra Uvdal. Da blir det gjerne noen turer til Uskedalen hvor han går på ski. Da er Uvdalsgenseren god å ha på seg i kalde vinterdager.

Olga strikket denne til både Rikard og seg selv, og den er flittig brukt. Nå bytter han på å bruke sin egen, og Olgas genser. Jeg kjenner det er noe rørende over det hele, når Rikard forteller dette.

Han kan fortelle at han har skaffet seg mange strikkeprodukter fra Uvdalsstugu. Det siste var et par strikkevanter.

– Alltid koselig å gå innom der, sier han.

Hjemme i Bømlo er Rikard også i aktivitet. Han går sine turer hver dag, hjelper til der det trengs en hjelpende hånd, og er en del på bedehuset til indremisjonen. Der har han blitt godt på kaffekoking. Han kan også fortelle at Kristelig Folkepartiets Knut Arild Hareide er vokst opp i nabolaget på Bømlo.

Under besøket i hytten på Røisland, disker han opp med kaffe, brus og kaker. Det er koselig å besøke Rikard, og jeg håper han har mange sommere til han kan tilbringe i Uvdal. Jeg kommer gjerne på nytt kaffebesøk.