Sjuåførr, kjendis tidlig på 1900-tallet

Artikkelen er over 10 år gammel
DEL

M. B. Landstad (1876-1956) kom til Kongsberg med familie og sitt pikk og pakk i 1907. Han ble en skattet skribent på Bergstaden. Her var han leilighetsdikter, revyforfatter, en tid bibliotekar og siden journalist i Laagendalsposten. Hans største suksess er nok historiene om soldaten Sjuåførr. I 1903 fikk han et forlag til å utgi de historiene han hadde skrevet til da, og i 1905 kom "Paa Feltmanøver eller 47 paa Krigsstien", som var en fortsettelse av "Soldaterliv". I 1920 kom heftet "Mor'n igjen 47" og i 1929 boka "Den evig-glade Sjuåførr".

I 1929 var det jubileum. Da var det 30 år siden Landstad var på "mo'n", hvor han traff soldaten som ga ham ideen til Sjuåførr.

Lp brukte store deler av forsiden til å omtale jubileet. Vi gjengir et utdrag:
"Sjuåførrs 30 års-jubileum. Da Landstad traff jubilanten.

Ja, i morgen skal vi da feire 47s 30-aarsjubileum i Kongsberg teater. Det blir sikkert en morsom kveld. Da det imidlertid er mange som har lurt paa hvorledes Landstad egentlig traff denne populære soldaterskikkelse bad vi igaar forfatteren om aa fortelle oss litt om hans første møte med jubilanten.

- Jo, sa Landstad, det skal jeg gjerne.

Det var en dag peletongen høitidelig var opstillet for aa avmarsjere til spisning. Hittil hadde vi avmarsjert tropsvis. Men saa fant løitnanten at det gikk litt for slapt for sig og at han maatte ta hele peletongen en dag, for aa faa mer presisjon inn i spisningsmarsjen. Like ved siden av mig stod en lys, blaaøiet, jovialt utseende kar. Han het Forseth.

Naa løitnanten begynte:

- Aa stram dere op her og mer inn med maven der - og saa videre i den gjengse toneart. Men hvorledes naa enn Forseth strammet sig op, rettet sig inn og vred om hendene sine, like galt blev det for løitnanten."

Det ble en lang ordveksling mellom Forseth og løytnanten. Det vil si løytnanten brølte og Forseth svarte så godt han kunne. Likevel ble alt liksom galt for denne godmodige soldaten. For de som var vitne til dette må det ha vært temmelig vanskelig ikke å sprute ut i latter.

Etter at løytnanten hadde herjet med den stakkars soldaten lenge og vel spurte Landstad "Hvad er det for et matrikelnummer du har Forseth? Aa, det er noen tusen og sjuaaførr.

- Der har vi det tenkte jeg og om kvelden hadde jeg laget den første historien om - Sjuaaførr."

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags